Gát Ákos Bence

 

Gát Ákos Bence a Párizsi Sciences Pón, a Strasbourgi Egyetemen, a Paris 1 Panthéon-Sorbonne Egyetemen és az ENA-n szerezett jogász, politológus és közigazgatási diplomákat, egy évig tanult ösztöndíjasként a barcelonai Pompeu Fabra Egyetemen. 2011-ben megalapította a Duel Amical – vitapolitika.hu nemzetközi internetes vitamagazint. 2014-től az Igazságügyi Minisztérium munkatársa és a Szegedi Tudományegyetem óraadója, kutatóként dolgozott a Századvég Alapítványnál, valamint jogi tanácsadóként az Európai Parlament elnöki kabinetében. 2018-ban lefordította Bertrand Mathieu francia alkotmányjogász professzor „A jog a demokrácia ellen?” című könyvét, 2019-ben saját könyve jelent meg „Küzdelem az Európai színtéren – a Magyarországgal szembeni „jogállamiság”-kritika feltáratlan összefüggései” címmel.

Tudományos tevékenységét 2019-től a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatja doktoranduszként és az Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet (EUSTRAT) kutatójaként.

Szakterületei közé tartoznak a francia-magyar kapcsolatok, az európai jog és az európai politika, fő kutatási témája az európai uniós jogállamiság-politika.

/in/ákos-bence-gát

EUSTRAT publikációk:

Európa a pártpolitika csapdájában

Missing from the State of the Union speech: How can the rule of law be guaranteed in the EU institutions?

Ami a State of the Union beszédből kimaradt: Hogyan garantálható a jogállamiság az uniós intézményekben?

The rule of law debate and the Covid-19 pandemic: towards an ever divided Union?

Késik az Európa Jövőjéről szóló konferenciasorozat

Könyvajánló - Gát Ákos Bence: Küzdelem az Európai színtéren – a Magyarországgal szembeni „jogállamiság”-kritika feltáratlan összefüggései

Az Európai Unió és a jogállamiság: az elmúlt évtized trendje