Legyőzi a koronavírus az Európai Bizottságot?

Olaszország karanténban, Franciaország felkészül a válsághelyzetre, az Európai Parlament elnöke és Portugália köztársasági elnöke önkéntes vesztegzárat vállal. A francia kulturális miniszter és két parlamenti képviselő, az olasz kormánypárt elnöke, valamint a brit egészségügyi miniszter a fertőzöttek között. Bezárt iskolák és elhalasztott rendezvények Európa-szerte.

Az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság egyelőre kárvallottja az eseményeknek. A testület elnöke létrehozott egy öt érintett biztosból álló csoportot a koronavírus-járvány elleni küzdelem összehangolására. A kezdeményezés fontos lépést jelent, ám egyelőre úgy tűnik, hogy az intézményközi versengésben csak a második helyet biztosítja a presztízsére oly kényes Európai Bizottság számára.

Charles Michel vezetésével ugyanis az Európai Tanács vette át az európai koordináció feladatát. 2020. március 10-ére rendkívül telekonferenciát hívott össze az Európai Unió állam- és kormányfői részvételével, azaz valójában egy rendkívüli Európai Tanács ülést tartott. Az ezt követő sajtótájékoztatón, ahol – akárcsak az ezt megelőző három órás telekonferencián - az Európai Tanács elnöke mellett a Bizottság elnöke is részt vett, elismerték, hogy tagállamok közötti koordináció és a válságra adott első válasz meglehetősen akadozó volt. Döntést hoztak ugyanakkor arról, hogy létrehoznak egy 7,5 milliárd eurós alapot a tagállamok egészségügyi rendszereinek, továbbá a válság által sújtott kis- és középvállalkozások támogatására, valamint a Bizottság további 17,5 milliárd eurónyi értékű eddig fel nem használt alaphoz való hozzáférést könnyít meg.

Az Európai Tanács elnökének kezdeményezése általános egyetértésre talált a tagállamok vezetői körében. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német szövetségi kancellár egyaránt az európai koordináció fontosságára, és az együttműködés erősítésére, valamint uniós szintű válaszok kidolgozására helyezték a hangsúlyt.

Mindez összességében olyan helyzethez vezethet, ahol a tagállamok az eddigi nemzeti megoldások mellett erősebb uniós szerepvállalást tartanak szükségesnek. Lehetőség, de egyben kényszer is lehet a Bizottság számára, hogy éljen a lehetőséggel, és új lendületet adjon az európai uniós egészségügyi politikának.

11-03-2020- Dr. Navracsics Tibor

 


Címkék: Európa rovat