A föderalisták támadásba lendülnek, az Unió egészségügyi hatáskörének bővítését sürgetik

A föderalisták támadásba lendülnek

Miközben Európa minden országa a koronavírus-járvány következményeivel küzd, a föderalisták megragadják az alkalmat saját ügyük népszerűsítésére. Az általuk kibocsátott és neves személyek által aláírt nyílt levél mindazonáltal nem fog áttörést elérni. Valószínűleg nem is ez, csak figyelemfelkeltés a céljuk.

Csak idő kérdése volt, hogy valaki felvesse azt a kérdést a koronavírus-járványról elmélkedve, hogy hogyan lehetséges, hogy az egészségügy még mindig nemzeti hatáskörben van. Pontosan ezek az esetek mutatják legnyilvánvalóbban a határok átjárhatóságát és a válságok nemzetközivé válását. Márpedig, ha a válságok nemzetköziek, akkor a rájuk adott válaszoknak is nemzetközieknek kell lenniük.

Az ilyen típusú okfejtések vezettek el száz évvel ezelőtt a világkormányzás gondolatához, ám az akkori törekvések nem jártak eredménnyel. Most pedig bármilyen probléma adódik, előbb-utóbb valaki európai megoldás után kiált. Az első számú gyanúsított ilyen esetekben az Európai Bizottság szokott lenni. „Soha ne mulassz el egy ügyet hatáskör-bővítésre használni” – lehetne az informális hitvallása a Bizottságnak, hiszen az intézménynek óriási gyakorlata van abban, hogy ügyről-ügyre haladva hogyan növelje hatalmát más uniós intézményekkel, vagy éppen a tagállamokkal szemben.

A koronavírus-járványnál azonban megelőzték az európai integráció motorját. Míg az Európai Bizottság elnöke még csak azt tervezgeti, hogy hogyan tudnak a bajba került nemzetgazdaságokon segíteni, hogy mihamarabb kilábaljanak a válságból, addig számos ismert közéleti személyiség kiáltvánnyal fordult a közvéleményhez, amiben követelik az egészségügy és a járványmegelőzés uniós hatáskörbe vonását, ahol a Bizottság különleges hatáskörökkel bírna, ahogyan – fogalmaznak a nyílt levél aláírói – a föderális kormányoknál kell lennie. Ugyancsak követelik a költségvetési szabályok fellazítását, valamint azt, hogy az Európa jövőjéről szóló konferenciát alakítsák át Európai Konvencióvá, amelynek során az európai polgárokkal és a tagállamokkal egy Alkotmányos Egyezményt hoznak létre.

Az aláírók között találunk híres kutatókat-gondolkodókat mint Claus Offe és Saskia Sassen; már visszavonult politikusokat mint Dimitrij Rupel és Jo Leinen, de legnagyobb számban aktív föderalistákat, akik ma is európai parlamenti képviselőként vagy az európai föderalista mozgalom vezetőjeként – esetleg egyszerre mindkettőként – úgy gondolják, hogy a koronavírus-járvány remek alkalmat szolgáltat egy föderális Európa kivívására.

Persze, semmi bizonyíték nem áll rendelkezésre, ami azt támasztaná alá, hogy önmagában a válságkezelés uniós szintre emelése minőségi javulást idézne elő. Nekik azonban valószínűleg nem is ez a céljuk. Úgy érezték talán, hogy eszméik reklámozásának lehetőségét azonban nem hagyhatják ki. Még akkor is, ha egy fertőző betegség járványának idején ez egy kicsit visszás.

03-15-2020- Dr. Navracsics Tibor


Címkék: Európa rovat