A francia helyhatósági választások első fordulójának hat tanulsága

Vasárnap rekord alacsony részvétel mellett tartották meg a helyhatósági választások első fordulóját Franciaországban. A választás nagy vesztesei  a 2017-es elnökválasztás második fordulós jelöltjeinek pártjai, a La République en marche és a Rassamblement National. Ez Macron európai politikai profiljának erősítését vonhatja maga után. Az első fordulós eredmények az alábbi hat tanulsággal szolgáltak.

1.      Ne rendezz választást koronavírus-járvány közepén! Miközben március 14-ei sajtótájékoztatóján Édouard Philippe miniszterelnök bejelentette gyakorlatilag az egész ország karanténba helyezését, vasárnap mégis megtartották a választásokat. Az eredmény: a választói részvétel az ötven százalékot sem érte el, szemben a 2014-es több mint 63 százalékossal. A gyenge részvételi arány nemcsak a legitimációt teszi gyengébbé, de fokozza is a vitát a második forduló esetleges elhalasztásáról.

2.      Franciaországba megérkezett a zöld hullám. A helyhatósági választások első fordulójának egyértelmű győztese – meglepetésre – a Europe Ecologie – Les Verts (EELV). A környezetvédők olyan nagyvárosokban fordulnak első helyről, mint Lyon, Strasbourg vagy Grenoble és vezetnek Besanconban, Tours-ban és Bastiaban. A párt megérkezése a francia nagypolitikában egyértelműen az első számú meglepetése a választásnak.

3.      A hagyományos pártok sem szerepeltek rosszul. A szocialisták (PS) és a republikánusok (LR) is jól szerepeltek a körülményekhez képest. 2017-ben, a legutóbbi elnökválasztáson jelöltjeik be sem jutottak a második fordulóba. A tavalyi európai parlamenti választáson is súlyos vereséget szenvedtek. Ehhez képest Párizsban magabiztosan vezet a szocialista Anne Hidalgo, hivatalban lévő főpolgármester, míg a második helyen a republikánusok jelöltje Rachida Dati fordul. Párizs azonban nem egyedi példa. Lille szocialista, Nizza és Toulouse pedig republikánus fellegvár marad a jelek szerint.

4.      Nem sikerült az áttörés Le Penéknek. A választás egyik vesztese a Rassamblement National. Marine Le Pen pártja azt tervezte, hogy a 2014-es jó eredmény után most igazi áttörést hajt végre. A választási eredmény végül felemásra sikeredett: a 2014-ben megszerzett pozíciókat jórészt meg tudták tartani, újabbakat azonban nem tudtak szerezni. Ez egyértelmű csalódás a radikális jobboldali pártnak.

5.      Macronék nem tudtak gyökeret ereszteni a francia helyi politikában. Emmanuel Macron pártja, a La République en marche egyértelműen a legnagyobb vesztese a helyhatósági választások első fordulójának. A 2017 tavaszán sebtében létrehozott párt a jelek szerint mára sem tudott szerves szereplőjévé válni a helyi politikában. Kisebb városokban tudtak csak polgármesteri pozíciót szerezni – ott is jobbára csak már hivatalban lévő személyeket erősítettek meg a választók -, és Párizsban is csalódást okozott jelöltjük harmadik helye. Mindössze a miniszterelnök, Édouard Philippe első helye említésre méltó Le Havre-ban, ám ő is komoly nehézségekkel néz szembe a második fordulóban.

6.      Összességében Emmanuel Macron úgy fordul a 2022-es elnökválasztás felkészülésének hajrájába, hogy tarsolyában egy jó európai parlamenti és egy nagyon gyenge helyhatósági választási eredmény van. Mindez azt vetíti előre, hogy a helyi szervezetek minimális erősítése mellett vélhetően ismét az európai politikai kezdeményezéseket helyezi előtérbe. Az európai belpolitikában elért sikereit próbálja majd ismét belpolitikai győzelmekké konvertálni.

16-03-2020- Dr. Navracsics Tibor


Címkék: Európa rovat