Kisebbségvédelem a világjárvány idején I.

Európa egyik legnagyobb nemzeti kisebbségét a Románia területén élő magyarok alkotják. A legutóbbi, 2011-es népszámlálás hivatalos adatai szerint az ország lakosságának 6,5 százaléka, 1 237 746 fő vallja magát magyarnak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a romániai magyarság különböző autonóm, területi, politikai és rétegszervezeteinek érdekvédelmi közössége, amely országos és helyi szinten ellátja a romániai magyarság politikai és közképviseletét. 30 parlamenti képviselővel és szenátorral, a parlamentben is 6,5%-ot képviselettel rendelkezik.

Mit tehet, mit tesz egy több, mint 1 millió embert képviselő politikai szervezet a világjárvány idején? Mit jelent ebben az esetben az érdekvédelem? Most az RMDSZ a járvány megfékezéséért dolgozik és a közösségét tájékoztatja pontosan, gyorsan és hitelesen a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Az RMDSZ több, mint 200 polgárpolgármestere azt teszi, amit a járvány sújtotta övezetek vezetői tesznek szerte Európában: a karantén-övezetek kialakítását, a helyi rendőrség megszervezését, a járványügyi hatóságok intézkedéseinek életbeléptetését végzik, és a helyi válságokat próbálják megoldani. Az ő felelősségük most az, hogy az emberek egészségére és biztonságára vigyázzanak. Az eddig legnagyobb port kavart eset Erdélyben a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf megyei kórház esete volt, ahol 3 teljes kórházi osztályt (köztük a szülészeti és újszülöttosztályt) kellett bezárni, mert az ott dolgozó orvosok közül néhányan megfertőződtek. Emellett példátlan összefogás tanúi lehetünk most Erdélyben: az önkormányzatok az egyházakkal, civil szervezetekkel és önkéntesekkel közösen az idősek és rászorulók számára nyújtanak segítséget.

Emellett azonban van az új feladat: az RMDSZ a közösség gyors, pontos, hiteles, és ami a legfontosabb: magyar nyelvű tájékoztatását végzi a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Érdekes helyzet ez, hisz az elmúlt 10 esztendőben teljesen megváltoztak az erdélyi magyarok médiafogyasztási szokásai. Míg ezelőtt 10 esztendővel a román hírteleviziókat részesítették előnyben az esetek 70%-ban, ma már a közösség 70%-ban a magyarországi médiából informálódik. Most azonban mindenkit elsősorban az erdélyi információk, teendők, hatósági intézkedések érdekelnek a Romániában dúló járvánnyal kapcsolatban. És természetesen mindez magyar nyelven.

Egy olyan hiányt kellett tehát pótolni, azonnal, ami emberéleteket menthet. Emiatt beindították a korona.rmdsz.ro honlapot, amelynek nézettsége vetekedik a hazai magyar hírportálok nézettségével, és az erdélyi magyar közösség egyik fő tájékozódási forrásává vált. A honlap mellett természetesen a közösségi hálókon is intenzíven kommunikál, minden korábbi nézettségét, elérését megdöntötte a szervezet.  Amellett, hogy a hatósági intézkedések magyar nyelvű fordítását és értelmezését is közlik, saját cikkek, a magyar közösség mindennapjainak megélésére vonatkozó javaslatok vannak a portálon, és természetesen statisztikák is, valamint szakemberek, orvosok bevonásával videók, tájékoztató anyagok készültek. Március 25-én, a teljes kijárási tilalom kezdetekor 553.746 kattintást ért el az időseknek szóló videó, ami pár nap leforgása alatt 1.445.511-re növekedett és 9.718 megosztást ért el.

2020-04-06 – Hegedüs Csilla

A bejegyzés letölthető PDF formátumban.