Előkerült a magyar kártya Klaus Werner Iohannis román elnök mellényzsebéből

Feljelentette Klaus Iohannis államfőt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. A jogvédelmi szolgálat azt kéri a Tanácstól, vizsgálja ki Klaus Iohannis ma reggeli kijelentését, amelyben az államfő súlyosan sérti a magyar közösség méltósághoz való jogát, méltatlan és diszkriminatív módon beszél a romániai magyarságról.

Az államelnök durva magyarellenes kirohanását az váltotta ki, hogy a román képviselőház hallgatólagosan elfogadta a Székelyföldi autonómiára vonatkozó törvénytervezetet. “Jó napot kívánok, PSD” – szólt magyarul az államelnök, aki szerint míg a kormány a koronavírussal harcol, addig a PSD azért dolgozik, hogy a magyaroknak adja Erdélyt. „Hihetetlen, hogy mi történik a parlamentben. Ciolacu (a PSD elnöke), vajon mit ígért Orbán Viktor ezért a megegyezésért cserébe?”

Miközben az államfő minden nemzetközi fórumon azzal dicsekszik, hogy Románia a nemzeti kisebbségek Kánaánja, a mai beszédében megígérte: amíg ő Románia elnöke, nem lesz olyan törvény, amely Székelyföldnek autonómiát biztosítana.

Holott a benyújtott autonómia-tervezet semmivel sem kisebbíti a románság, sőt, a Székelyföldi románok jogait sem,  ellenben anyanyelvhasználatot, a magyar nyelv regionális hivatalos nyelvvé válását garantálná Székelyföldön. A tervezetben az áll, amit mi mindannyian szeretnénk: hogy mi magunk döntsünk a közösségünket érintő kérdésekben. A tervezet szerint Székelyföld Románia jogi személyiséggel rendelkező autonóm régiójává válik, a magyar és a román nyelvet kell használni a közintézményekben, a régió autonómiája nem érinti a román állam területi integritását és szuverenitását és továbbra is a kormány nevezi ki a prefektust, aki felügyeli a térségben a jogállamiság betartását.

A Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezetet negyedik alkalommal tárgyalja a román parlament. Eddig az RMDSZ négyszer nyújtotta be ezt a jogalkotási kezdeményezést a Parlamentbe: 2004-ben, 2012-ben, 2018-ban és 2019-ben. 2018-ban és 2019-ben ugyanazt a törvényjavaslatot nyújtották be, módosítások nélkül.

Mindegyik kezdeményezést  parlamenti vita követett a szakbizottságokban és a plenáris ülésen, majd ezt követően szavaztak, s a törvénytervezetet minden alkalommal leszavazta a román parlament.  A kérdés az, hogy lehet-e nyílt és tisztességes vitát folytatni az autonómia formáiról ma Romániában, amely alapvetően nem más, mint a decentralizáció egy formája. Úgy tűnik, egyelőre nincs esély tisztességes, demokratikus és nyílt vitára.

Klaus Iohannis hisztérikus, államelnökhöz méltatlan nyilatkozatot tett, ami a Nagy Románia Párt erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztet: “a magyarok elveszik Erdélyt”. Ma az elmúlt 30 év példátlan megnyilvánulásának voltunk tanúi, hiszen az elnöki palota mikrofonjából zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés. Az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és a gyűlöletkeltést. Az államelnöknek elnézést kell kérnie ezért a nagyon veszélyesen elcsúszott mondatáért! Reméljük, tisztelt Klaus Iohannis, hogy miután sikerült megvédenie Romániát és Erdélyt a magyaroktól, lesz ideje foglalkozni azzal is, hogy az embereknek legyen munkája, legyen hova dolgozni menniük, hogy a vállalkozások ne menjenek csődbe. Mert most ez lenne az Ön legfontosabb feladata!- mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

2020-04-29 – Hegedüs Csilla

A bejegyzés letölthető PDF formátumban.

Download the article in PDF here.