Donorkonferencia a koronavírus elleni küzdelem támogatására

A tegnap megtartott virtuális donorkonferencián a házigazda szerepét ellátó Európai Bizottság 7,4 milliárd eurót gyűjtött össze, amely összeggel az oltóanyaghoz való egyetemes hozzáférést kívánják könnyebbé tenni. A világeseményen kormányok és nemzetközi szervezetek tettek felajánlásokat a vírus elleni oltóanyag kifejlesztésének finanszírozására. Magyarország a Bizottság adatai szerint 750 ezer euróval támogatja a kezdeményezést.

A világ legfejlettebb húsz gazdaságát magában foglaló csoport, a G20-csoport márciusi kezdeményezésére május 4-én az Európai Bizottság szervezésében megtartották azt a donorkonferenciát, amelynek célja, hogy adományok gyűjtésével segítsék a koronavírus elleni oltóanyag megtalálását célzó kutatásokat. Az eredeti tervek szerint a gyűjtőakciónak 7,5 milliárd eurót kellett összegyűjtenie.

A konferencia természetesen virtuális volt, ahol a résztvevők online hozzászólásaikban tehették meg felajánlásaikat. A felszólalók között megtalálhattuk a francia, a török, a svájci és a dél-afrikai elnököt, a német, japán, norvég, kanadai, olasz, spanyol, brit, izraeli, holland, svéd, portugál, luxemburgi, horvát, lengyel miniszterelnököt más vezetők mellett, amely lista jól mutatja a virtuális rendezvény fontosságát. A felajánlások alapját az Európai Bizottság 1,4 milliárd eurós adománya képezte. Uniós költségvetési nyelven szólva nem friss pénzről van szó, hanem átcsoportosításról. Az Európai Unió kutatási-fejlesztési programjából egy milliárd eurót csoportosítottak át az oltóanyag megtalálását célzó kutatásokra vissza nem térítendő támogatásaként. További 400 millió euró pedig garanciaként jelenik meg a támogatások között.

Az Európai Unió tagállamai közül egyértelműen Franciaország bizonyult a legbőkezűbbnek az adományozás során másfél milliárd eurós felajánlásával. A visegrádi országok, úgy tűnik koordinált lépéssel készültek az eseményre: mind Csehország, mind Lengyelország, csakúgy, mint Magyarország és Szlovákia egyaránt 750 ezer eurót ajánlottak fel adományként.

Az adománygyűjtő maraton itt nem áll meg. A jövőben is lehet felajánlásokat tenni annak érdekében, hogy ily módon is támogassák a koronavírus ellen alkalmazandó új egészségügyi technológiák fejlesztését. Az elképzelések szerint az adománygyűjtő akció köré egy olyan nemzetközi együttműködési keretet is építenének a kormányok és a globális egészségügyi szereplők, amely a tesztelésre, a kezelésre és a megelőzésre irányuló hármas partnerségből áll. A kezdeményezés célja, hogy a koronavírus elleni küzdelemben részt vevő szervezetek közötti együttműködés minél zökkenőmentesebb legyen, ezzel is segítve a globális összefogás létrejöttét.

A tervezett együttműködési keret időhöz kötött lenne – az elképzelések szerint két évre jönne létre – és új intézmények létrehozása nélkül a meglévő együttműködési keretekre épít. Résztvevői a nemzetközi szervezeteken és kormányzati szereplőkön túl civil szervezetek lennének.

2020-05-05 – Dr. Navracsics Tibor

A bejegyzés letölthető PDF formátumban.

Foto: iStoc