Van-e közös európai identitás? Európai örökség cím - egy zsűritag feljegyzései II.

Az Európai Örökség címet 2011-ben hozták létre, fontos lépéseként az európai identitás megteremtésének. Ezt a címet az EU-ban található, az európai történelemben, kultúrában és integrációban fontos szerepet betöltő helyszíneknek ítélik oda, olyan értékeknek, amelyeknek jelentős szerepe van  az európai eszményekért és értékekért folytatott küzdelemben, illetve az európai történelem és integráció kiemelkedő emlékei, jelképei.

Az Európai Örökség cím az első olyan európai kezdeményezés, amely a kulturális örökség európai dimenziójára fókuszál, legyen az régészeti lelőhely, levéltári dokumentum,  egy rejtett kórház, egy kis háborús temető, zeneakadémia, egy város kulturális értékei, vagy akár az Unió alapító atyáinak otthona. Ezeknek a helyeknek a történetei arra hívják fel az európai polgárok figyelmét, hogy kritikusan közelítsék meg a múltat és a jövőt, amelyet építeni akarnak. Az Európai Örökség cím az Európai Bizottság egyetlen eszköze, amely megmutatja, mit jelent az „egység a sokszínűségben” szlogen és amelyen keresztül meg lehet mutatni azt, hogy hogyan alakult Európa sorsa, és hogyan épült az Európai Unió.

A kulturális örökség minden típusa felkerülhet a listára:

1. Egyedi műemlékek, természeti, víz alatti, régészeti, ipari vagy urbánus helyszínek, kultúrtájak, emlékhelyek, kulturális javak és tárgyak, valamint a szellemi örökség, beleértve a kortárs örökséget is.

2. A fentiek egy csoportja, amennyiben több tagállamban találhatóak, ugyanazt az örökség-értéket képviselik és közösen pályáznak a címre (transznacionális helyszín).

3. A fentiek egy csoportja, amennyiben ugyanabban tagállamban találhatóak, ugyanazt az örökség-értéket képviselik és közösen pályáznak a címre (nemzeti tematikus helyszín).

A cím megszerzéséhez 3 kritériumnak kell a helyszíneknek megfelelniük: európai jelentőségűek kell legyenek, egy olyan programot kell kidolgozniuk, mely során bemutatják az európai polgároknak a helyszín szerepét az európai történelemben, kultúrában és integrációban  és mindezeknek megfelelő emberi és anyagi erőforrással kell rendelkezniük. A címet elnyerő  helyeknek részt kell venniük az Európai Örökség cím hálózatának  tevékenységeiben is.

Az elmúlt 8 évben 19 tagállam összesen 145 értéket javasolt az Európai Örökség címre. Ebből a fenti három kritérium alapján az európai zsűri 48-at javasolt a cím elnyerésére.

A szelekciós folyamat (amelyben részt vehet minden tagállam) minden második évben zajlik, két lépésben: a tagállamok országos szinten a címre jelentkezők közül legfeljebb kettőt választhatnak ki, ezek közül az európai zsűri javaslatai alapján az Európai Bizottság évente legfeljebb egy helyszínnek ítéli meg - tagállamonként - az Európai Örökség címet.

2020.05.25. Hegedüs Csilla