Magyar-szlovák közeledés: Orbán – Matovič találkozó egy szebb jövő reményében

2020. június 12-én találkozott Orbán Viktor magyar és Igor Matovič szlovák miniszterelnök Budapesten. A Karmelita kolostorban a két vezető főként a kétoldalú kapcsolatokról és a jelenlegi vírushelyzet hatásairól tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójuk után Matovič találkozott Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, valamint a magyarországi szlovák kisebbség országos szervezeteinek vezetőivel.

Az esemény utáni sajtótájékoztató keretében Orbán Viktor köszönetét fejezte ki Matovičnak, hogy külföldi látogatásainak sorában Magyarországnak előkelő helyet szánt, valamint azt, hogy kormányprogramját magyar nyelven is közölte. Elmondta azt is, hogy Magyarország hálás a felvidéki magyarok irányába tett pozitív gesztusokért, a járványhelyzetben tanúsított együttműködésért, illetve a határátlépések megfelelő szabályozásáért.

Orbán kifejtette azt is, hogy Magyarország büszke az itt élő szlovák nemzetiségre, kiemelve, hogy 2010 óta a magyarországi szlovák közösség támogatása négyszeresére nőtt. Az évek során élénk kapcsolatrendszer alakult ki Szlovákia és Magyarország között, Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere. A magyar miniszterelnök kérte partnerét, hogy támogassa a szlovák üzletemberek magyarországi befektetéseit, hiszen ennek segítése érdekében az országban 600 millió eurós hitelkeret jött létre, amit szükség esetén tovább növelhető.

Orbán történelmi jelentőségűnek nevezte azt, ami a következő hónapokban a két ország életében történni fog: ilyen a komáromi híd átadása, hat új határátkelőhely megépítése 2022-ig, illetve az év végére a két ország villamos energia hálózatának két ponton történő összekötése, valamint ezekhez hasonló jelentőségű a korábban megépített szlovák magyar gázvezeték volumene. Nyilatkozata végén összefoglalta, hogy a két ország polgárai kölcsönös tiszteletet, megfelelő közlekedést és vállalkozást, illetve együttműködést szeretnének. Orbán reményét fejezte ki, hogy Szlovákiát a jövőben is a barátság és nagyvonalúság fogja majd vezetni, ahogyan ez a szlovák miniszterelnök eddigi hivatalban töltött időszaka alatt történt a szlovákiai magyarok irányában.

Matovič nyilatkozatát azzal kezdte, hogy első útja Csehországba vezetett, azonban a második Magyarországra, mellyel azt akarta kifejezni, hogy Szlovákia Magyarországot közeli barátjának tekinti. A miniszterelnök megemlítette, hogy a Trianoni évforduló előtt két nappal megrendezett eseményen, első szlovák miniszterelnökként, a két ország közös történelmét, illetve a közös együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Ennek oka, hogy a történelmet nem a felek írták, tehát a történelmi eseményeken lehetetlen változtatni, azonban a jövő alakítása a két ország kezében van. Matovič a szlovákiai magyarok helyzetével kapcsolatosan kifejtette, hogy kormánya célja, hogy a szlovákiai magyarok teljesen egyenrangú állampolgároknak érezhessék magukat a többiekkel, valamint fejlesztésre kerüljön Szlovákia összes térsége, függetlenül attól, hogy kik élnek ott és mely nyelvet beszélik. A miniszterelnök szeretné, hogy minden magyar anya magyarul tanítsa gyermekét, anélkül, hogy ez a gyermek számára bármilyen hátrányt jelentene a jövőben. Rendkívül hasznos lehetőségként utalt azonban a szlovák nyelv ismeretére is, hiszen azok a szlovákiai magyarok, akik beszélik mind a magyar, mind a szlovák nyelvet, megértenek egy harmadikat, a csehet is, illetve könnyen elsajátíthatják a lengyelt. Ilyen módon a V4 országok összes nyelvét ismerhetik, mely kiváló gazdasági helyzetet biztosíthat számukra.

A V4 kapcsán Matovič azt is elmondta, hogy az együttműködésre Szlovákia jelentős és fontos projektként tekint, hiszen a szomszédos országoknak erősíteniük kell az összefogást ebben a keretben is, így kritikus helyzetekben lehetőségük van és lesz erre támaszkodni. Nyilatkozata zárásaként kifejtette, hogy Szlovákia Magyarországgal mind gazdasági, üzleti és kulturális, mind emberi és baráti kapcsolatokat is szeretne ápolni. Az újságírói kérdésre azzal kapcsolatosan, miként vélekedik Trianonról, kiemelte, hogy fontosabbnak tartja a két ország jövőbeli együttműködését. Megemlítette, hogy lehetséges és hasznos lenne, ha a szlovák és magyar történészek közösen fogalmaznák meg a történelmi igazságot. Megérti, hogy Magyarország és a magyarok Trianont tragédiaként élték meg, és ezt el kell ismerni, azonban ezt a szlovák vezetők a múltban nem tették meg. A történelmet nem lehet semmissé tenni, de Trianon a múlt, a jelenben pedig egymás mellett, barátként együtt kell működni.

Orbán, a Trianonnal kapcsolatos újságírói kérdésre elmondta, hogy e témát a tárgyaláson nem hozta fel, mivel lehetetlen, hogy a két fél az eseményről ugyanazt gondolja, így arról nem érdemes sokat beszélni. Értékelte azonban azokat a gesztusokat, melyeket a szlovák miniszterelnök tett, gondolatai megérintették a magyarok szívét. Annak ellenére, ami a múltban történt, a jövőről kell beszélni, illetve a magyaroknak ezzel a történelmi tragédiával együtt kell élniük, és úgy kell alakítani kapcsolataikat szomszédaikkal, hogy a múlt ne akadályozza a jövőbeli együttműködést. A miniszterelnök egyetértett azzal, hogy előre kell nézni, hiszen Magyarország is társakat keres a jövő megnyeréséhez, melyhez Szlovákia megfelelő partner lehet. Kérte Matovičot, hogy legyen jó miniszterelnöke a Szlovákiában élő magyaroknak, ápolva a magyar nyelvet és kultúrát.

2020.06.13. Varga Csilla