Hogyan éljünk túl egy golfvacsorát?

A biztosok függetlenségének egyik legfőbb biztosítéka, hogy meglehetősen nehéz elmozdítani őket pozíciójukból. Nem is túl gyakran fordul elő ilyen eset: legutóbb közel tíz éve, amikor a második Barroso-bizottság tagjai közül kellett a máltai biztosnak távoznia. Most, az amúgy is sokat próbált von der Leyen-bizottságnak egy ilyen helyzettel kell megbirkóznia.

Phil Hogan, a kereskedelempolitikáért felelős biztos szenvedélyes golfjátékos. Nem újkeletű ez a passziója, hiszen már az előző Bizottság idején – amikor a mezőgazdasági tárcát vezette - is az volt, ilyen minőségében a brüsszeli golfélet egyik meghatározó szereplőjeként tevékenykedett. Az egyébként rendkívül sikeres biztos most azonban szenvedélyének köszönhetően olyan kellemetlenségbe keveredett, amely akár állásába is kerülhet.

Történt ugyanis, hogy nyári szabadsága keretében Hogan augusztus 19-én részt vett egy Galway megyében – amelynek székhelye amúgy idén Európa Kulturális Fővárosa – rendezett golfvacsorán. Úgy tűnik, az út ötlete is rossz csillagzat alatt született, ugyanis már útközben egyszer összetűzésbe került az őt ellenőrző rendőrökkel, mert vezetés közben használta mobiltelefonját. Az igazi problémát azonban az jelentette, hogy a biztos úgy vett részt a vacsorán, hogy ezzel nyilvánvalóan megszegte az Írországban a Belgiumból beutazókra bevezetett kéthetes önizoláció szabályát. Az ír rendelkezések értelmében ugyanis a Belgiumból érkező utasoknak két hétre el kell szigetelniük magukat, mielőtt társaságba mehetnének.

Hogan kezdettől fogva azt állította, hogy mindenben megfelelt az előírásoknak. Mindez azonban nem csillapította a botrány egyre gyűrűző hullámait, amely a résztvevők közül már politikai áldozatot is követelt, ugyanis Dara Calleary a közfelháborodás miatt már távozni kényszerült. Az ír biztos azzal védekezik, hogy félreértette a beutazásra vonatkozó szabályokat. Mivel rendelkezett negatív teszteredménnyel, ezért úgy gondolta, hogy ez önmagában mentesíti az önizoláció kötelezettsége alól. Egyelőre azonban, úgy tűnik, mindez nem csillapítja az ír belpolitikai botrányt, amelynek hullámai már Brüsszelig elértek.

Mivel a biztost az őt delegáló tagállam nem válthatja le, így az ír miniszterelnök és miniszterelnök-helyettes együttesen fordult Ursula von der Leyenhez, hogy menessze Hogant. A Bizottság elnöke jelenleg még hivatalosan nem reagált az ügyre, ugyanakkor igazi meglepetés lenne, ha valóban menesztené a botrányba keveredett biztost. Egyrészt azért, mert Hogan valóban egyik oszlopa a mostani Bizottságnak. Kereskedelempolitikai biztosként rendkívül fontos portfólióért felel, ráadásul eddigi tevékenységét közmegelégedésre látja el. Másrészt azért, mert lemondása esetén újra kellene osztani a tárcákat. Ez elkerülhetetlenül változásokat, feszültséget, újabb meghallgatásokat, és ezért jelentős késedelmet jelentene. Azaz, csupa olyan dolgot, amit most Ursula von der Leyen mindenképpen szeretne elkerülni, és valószínűleg a tagállamok is segítik ebben a törekvésében, a fokozódó nyomás ellenére is.

Biztosok menesztése vagy lemondása amúgy sem jellemző az európai belpolitikában. Legutóbb nyolc éve fordult elő, amikor José Manuel Barroso 2012 októberében lemondásra szólította fel a korrupciós ügy gyanújába keveredett egészségügyért felelős máltai biztost, John Dallit, aki eleget is tett a felszólításnak, így távozott a testületből. Az ügy azonban a bíróságokon és a nyomozó hatóságoknál azóta is folytatódik, anélkül, hogy végleges rendezést nyert volna.

A rendkívül kellemetlen szezonkezdés ellenére is tehát nem valószínű, hogy a Bizottság személyi összetétele változna. Ugyanakkor az még kérdéses, hogy ez a változatlanság mekkora presztízsveszteséget fog okozni a biztosnak és a Bizottság elnökének.

2020.08.26. Dr. Navracsics Tibor

Kép: The Brussels Times

A bejegyzés letölthető PDF formátumban.