Szegény Európa egyre szegényebb

Az Európai Bizottság közzé tette a 2020-as őszi gazdasági előrejelzését. A következő két évben nem várható, hogy az Európai Unió gazdasági teljesítménye visszaálljon a világjárványt megelőző szintre.

Az új koronavírus-járvány miatt “háborús időkhöz” hasonló gazdasági intézkedéseket kellett bevezetni az Unióban. Az európai gazdasági tevékenység egyszerre kellett megbirkózzon az kínálati és keresleti sokkal, aminek nagyon súlyos társadalmi-gazdasági következményei lettek. Bár a nyáron valamennyire javultak a gazdasági tevékenység mutatói, az őszi újabb járványügyi korlátozó intézkedések lehetetlenné teszik, hogy a gazdaság a tavalyi év hasonló negyedévi teljesítményét elérje. 

Mi több, az előrejelzések szerint a neheze csak most jön. A tagállamok szakpolitikai intézkedései, valamint az uniós szintű kezdeményezések valamennyire enyhítették a világjárvány munkaerőpiacokra gyakorolt hatását. A végrehajtott intézkedéseknek köszönhetően – például a csökkentett munkaidős foglalkoztatás, illetve a kis- és középvállalatoknak nyújtott támogatások – a 2020-ban mért munkanélküliségi ráta mérsékelt maradt a gazdasági tevékenység visszaeséséhez képest. Ezek az intézkedések azonban ideiglenesek és a munkanélküliség 2021-ben várhatóan emelkedik, hiszen a tagállamok fokozatosan megszüntetik a támogatási intézkedéseket. Az uniós átlaghoz képest az euróövezet munkaerőpiaca némileg több nehézséggel kell majd szembenézzen. 2021-ben 9,4 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak és ez 2022-re sem csökken le a világjárvány előtti szintre. Az előrejelzések szerint Magyarország esetében is megnövekedik a munkanélküliek aránya, de a számítások szerinti legrosszabb forgatókönyv esetében is a jövő évben 4,4 százalékkal kell számolnunk, míg az uniós átlag 8,6 százalék lesz. 

Ezzel párhuzamosan, a következő két évben az euróövezetben és az unióban is a megugró munkanélküliségen kívül hosszútávon az infláció negatív hatásával is számolnunk kell. 2020-ban a kőolaj árának augusztusi zuhanása következtében az általános infláció negatív tartományba került. A vendéglátáshoz kapcsolódó szolgáltatások és az ipari termékek iránti kereslet megcsappant, így a gyenge kereslet, a munkaerőpiaci pangás és az erős euróárfolyam leszorította az árakat. Az előrejelzések szerint az infláció 2021-ben megközelíti a járvány előtti arányokat – elsősorban az Európai Központi Bank mandátuma miatt. Hazánkban a várható infláció sajnos az uniós vagy az euróövezeti átlagánál magasabb lesz.

Az előrejelzés legfontosabb gazdasági mutatóit az alábbi táblázat foglalja össze. 

 

Gazdasági mutató

2019

2020

2021

2022

Euróövezet

Munkanélküliség

7,5%

8,3%

9,4%

8,9%

EU 

6,7%

7,7%

8,6%

8%

Magyarország

3,4%

4,4%

4,4%

3,9%

Euróövezet

Infláció (harmonizált fogyasztói árindex - HICP)

1,2%

0,3%

1,1%

1,3%

EU 

1,4%

0,7%

1,3%

1,5%

Magyarország

3,4%

3,4%

3,3%

3%

Euróövezet

Államháztartási hiány

0,6%

8,8%

6,4%

4,7%

EU 

0,5%

8,4%

6,1%

4,5%

Magyarország

2,1%

8,4%

5,4%

4,3%

Euróövezet

Államadósság

85,9%

101,7%

102,3%

102,6%

EU 

79,2%

93,9%

94,6%

94,9%

Magyarország

65,4%

78%

77,9%

77,2%

Euróövezet

GDP

1,3%

-7,8%

4,2%

3%

EU 

1,5%

-7,4%

4,1%

3%

Magyarország

4,6%

-6,5%

4%

4,5%

Saját szerkesztés, forrás: https://ec.europa.eu/info/autumn-economic-forecast-2020-infographic_en és 

https://ec.europa.eu/economy_finance/forecasts/2020/autumn/ecfin_forecast_autumn_2020_hu_en.pdf 

A járvány megfékezése, illetve a gazdaság támogatása céljából bevezetett rendkívüli monetáris intézkedések és egyéb bevezetett szakpolitikák miatt emelkedtek a szociális és egészségügyi kiadások, ugyanakkor csökkentek az adóbevételek. Ennek következtében várható az államháztartási hiány drasztikus mértékű növekedése. Az euróövezet GDP-arányos összesített államháztartási hiánya a 2019. évi 0,6 százalékról 2020-ban megközelítőleg 8,8 százalékra fog ugrani, és alig 2022-re csökkenne 4,7 százalékra, ami még mindig csaknem ötszöröse a tavalyi évben mért értéknek. Az Unió átlagának államháztartási hiánya is hasonló arányban növekszik. Ehhez képest a Magyarországot érintő előrejelzés azt valószínűsíti, hogy az államháztartási hiány már 2021-ben az uniós átlagnál alacsonyabb lesz. 

Az Európai Unióban tapasztalt államháztartási hiány drasztikus megnövekedésével összhangban a Bizottsági előrejelzés azt valószínűsíti, hogy a GDP-arányos összesített államadósság is emelkedni fog. Ezt leginkább az euróövezet országai esetében valószínűsíti, hiszen számos tagállam (Görögország, Olaszország, Portugália, Belgium, Franciaország, Ciprus és Spanyolország) GDP-arányos államadóssága a pandémia előtt is jóval meghaladta az uniós 80 százalékos átlagot. A világjárvány előtt az uniós átlagnál alacsonyabb, ám a koppenhágai kritériumban meghatározott 60 százaléknál magasabb volt Magyarország GDP-arányos államadóssága. Az itthon bevezetett szakpolitikák is várhatóan megnövelik az államadósságot, ám Magyaroroszág esetében a valószínűsített legmagasabb érték (78 százalék) is elmarad az uniós átlaghoz képest. 

A gazdasági sokk hatására az uniós gazdasági növekedés 7,4 százalékkal zsugorodott, de az előrejelzések szerint jövőre már 4,1 százalékos növekedést is mutathat. Az elemzés szerint ez elmarad a világgazdaság növekedési mutatóitól: az Uniót nem számolva, a világgazdaság 2020-ban 3,8 százalékkal zsugorodott és 2021-re 4,7 százalékos bővülést jeleztek. Nagyjából egy százalékkal tér el az átlagtól az Egyesült Államok 4,6 százalékos GDP csökkenése, valamint a jövő évre várható 3,7 százalékos növekedése. A tanulmány szerint a válság legnagyobb vesztese az Egyesült Királyság, amely uniós tagságának felfüggesztése óta nem tudott az Unióval kölcsönösen elfogadható gazdasági megállapodást kötni. Esetükben 10,3 százalékos GDP csökkenéssel számol a jelentés és 2021-re mindössze 3,3 százalékos növekedést valószínűsítenek. Ezzel párhuzamosan az igencsak súlyos korlátozásokat érvénybe léptető Kína gazdasági növekedése lelassult 2,1 százalékra, de még így sem került negatív tartományba. 2021-re viszont ismét 7,3 százalékos növekedésre számítanak a gazdasági elemzők. Még ennél is látványosabb India várhatóan 7,6 százalékos gazdasági növekedése, különösen annak fényében, hogy 2020-ra 8,3 százalékkos csökkenéssel számoltak. 

Az adatok fényében úgy tűnik, hogy az Európai Unió nagyobb gazdasági veszteséget tapasztalt meg, mint a legtöbb nagyhatalom és erejének visszanyerése is lassabban várható. Bár a közös adósságfelvétel rendkívül kockázatos, és a közös uniós költségvetés elfogadását számos kérdés övezi, úgy tűnik, hogy egy egységes uniós fellépés nélkül a tagállamoknak alig lenne esélyük helyt állni a globális piac erőterén.  

2020-11-16 Máthé Réka Zsuzsánna

Fotó: Holly Ireland

Az elemzés letölthető PDF formátumban.