Megmutatni Európában a magyar kultúrát - határok nélkül

A 2020-as esztendő óriási kihívás elé állította az egész emberiséget, mégis, sok szempontból sikeres esztendő volt. Az erdélyi, székelyföldi magyar kultúra szempontjából nagy siker az, hogy novemberben Sepsiszentgyörgy csatlakozhatott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz.

Mondhatnánk azt is, hogy Veszprém nagylelkű: nemcsak a városra koncentrál az Európa kulturális fővárosa programsorozat - amelynek célja, hogy a magyar kultúrát Európa felé közvetítse -  hanem a balatoni régió településeivel, Debrecennel, Győrrel és Sepsiszentgyörggyel közösen mutatják be mindazt, amit ma magyar kultúrának nevezünk.

Kultúrdiplomáciai siker ez, Sepsiszentgyörgy számára feltétlenül. A város 2015-ben pályázott Romániában, Székelyföld nevében a kulturális főváros címre, és bár nem járt sikerrel, a testvérvárosi együttműködésnek köszönhetően a pályázatban megálmodott programok egy részét mégis sikerül lebonyolítani és így Veszprém által kicsit Sepsiszentgyörgy is Európa Kulturális Fővárosa lesz.

A székelykapukat és a kürtőskalácsot mindenki ismeri, de kevesen tudják azt, hogy Sepsiszentgyörgyön van Erdély egyik legjobb magyar színháza, mozgásszínháza, kortárs galériája, itt van az Erdélyi művészeti központ, amely otthona a Székelyföldi nemzetközi grafikai biennálénak, és még sorolhatnánk. Pezsgő kulturális élet zajlik a városban. Ezzel az együttműködéssel nemcsak ezeket az értékeket tudjuk bemutatni, nemcsak az optikán tudunk állítani, ami Székelyföldet illeti, hanem új alkotó energiákat tudunk felszabadítani a városban.

Miért mondjuk azt, hogy ez kultúrdiplomáciai siker? Miért van szükség arra, hogy testvérvárosi kapcsolatait felhasználva mutassa meg 21. századi arcát Európának Sepsiszentgyörgy?

A román állam az elmúlt esztendőkben sem tett semmit azért, hogy megmutassa Európának az ország igazi arcát, ahol számos nemzeti kisebbség, így Európa legnagyobb őshonos kisebbsége, a Erdélyi magyar közösség is él. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy négy évvel ezelőtt megakadályozta a román kormány Csíksomlyó felvételét a világörökségi listára.

Sepsiszentgyörgy EKF pályázatában az identitás témakörét boncolgatta, amely Erdélyben, Székelyföldön egy kimondottan kemény, kihívásokkal teli téma. De nemcsak nálunk érdekes  ez, hanem Európa minden olyan régiójában, ahol őshonos nemzeti kisebbség él, azaz 50 millió ember sorsát, identitásának kérdését feszegeti. Célja az egyéni és közösségi identitások megértésének elősegítése, az identitások különbözőségéből, meg nem élhetőségéből, meg nem értéséből, el nem fogadásából adódó feszültségek csökkentése, a regionális tudat erősítése, az egyéni és közösségi szabadság, illetve a társadalmi kohézió erősítése a művészet és a kultúra közvetítésével. Igazi Európai téma ez.

Reméljük, minél több programot tud majd megvalósítani a város az eltervezettekből. Azonban, ami óriási előny, és hosszútávú többletet hoz, az a partnerség a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekttel. Nemcsak azért, mert Veszprémen  keresztül, az ő közvetítésével jut el a hírünk  Európába, hanem azért is, mert ez az együttműködés új, élettel, fiatalokkal, kortárs alkotókkal és közösen létrehozott művekkel teli dimenziót ad a testvérvárosi kapcsolatnak.

Sepsiszentgyörgy, és általa Székelyföld meg tudja mutatni a 21. századi, szép arcát: a nyitott, partnerségben gondolkodó, alkotó, nemzetközi szinten is elismerhető, saját európai identitását és jövőjét építő kultúrvárosét.

2021.01.13. Hegedüs Csilla

Fotók:

Pesthy Marton / Facebook - Porga Gyula

Kristó-Gothárd Hunor