Három Tenger Kezdeményezés: Magyarország és az EU, valamint Amerika szemszögéből

A Magyarország társkezdeményezésével létrejött “Három Tenger Kezdeményezés” az Európai Unión belül felkeltette az Amerikai Egyesült Államok érdeklődését. A Trump elnökség idején kitüntetett figyelmet élvezett a térségünk. Kérdés, hogy az új Biden kormányzat miként fog viszonyulni e európai uniós térségi szövetségünkhöz.

A magyar állam több mint ezeréves fennállása óta létérdekünk, hogy a minket körülvevő adriai-, balti- és fekete tenger háromszögének középpontját kitevő Kárpát-Medencében megőrizzük az önállóságunkat, önkormányzatiságunkat és önrendelkezésünket. E létértékek biztosításának céljából visszatérő eleme a magyar stratégiai gondolkodásnak, hogy e három tenger által körülölelt térség népeit szövetségbe kovácsoljuk. Európai nagyhatalmi korszakaink egyikében - például Nagy Lajos korában - történelmi példát szolgáltattunk a térségi összefogás erejére, habár három tenger sajnos nem mosta partjainkat.

Visszatérő elem, hogy amikor magyar szellemi véleményvezérek veszélyben érzik az önmeghatározási képességünket, akkor térségi szövetségi gondolatokat fogalmaznak meg. Ilyen volt hajdanán Kossuth Lajos “Dunai Szövetsége”, ám a környezetünkben élő népek között is megfogalmazódtak hasonló javaslatok. Gondolatébresztő példa erre “Tengerköz” (Międzymorze) szövetségének ötlete, amely a lengyel Józef Piłsudskihoz kötődik, és a náci valamint szovjet birodalmak közé szorult országaink függetlenségét volt hivatott biztosítani. E gazdag szellemi hagyatékra alapozva gondolták ki 21. századi kihívásainkra válaszul Horvátország és Lengyelország köztársasági elnökei - Kolinda Grabar-Kitarović és Andrzej Duda - a “Három Tenger Kezdeményezés” ötletét.

A Három Tenger Kezdeményezés 12 európai uniós tagállam, köztük Magyarország, közös érdekszövetsége. Az adriai-, balti- és fekete tenger háromszögében elhelyezkedő európai uniós országaink szövetsége magasztos céllal jött létre: hogy gazdaságilag egyenrangú térségévé váljunk az Európai Uniónknak. Ennek részeként a kezdeményezés gyakorlati gondokra kíván válaszokat adni. Célja, hogy a térségünk út-, vasút és vezetékhálózata 21. századi elvárásokhoz méltóan legyen összekapcsolva. Például: építés alatt áll a “Via Carpathia” úthálózat, amely által Debrecen a térségünk központjává válhat. Szintúgy fontos eleme e kezdeményezésnek, hogy a gázforrásainkat sokfélesítsük. Ennek részeként a magyarországi gázvezetékek a térség meghatározó és központi szállítmányozási útvonalaivá válhatnak. Példának okáért, ahogyan azt a washingtoni magyar nagykövet, Takács Szabolcs kiemelte, 2021-től tengerentúli amerikai cseppfolyósított gáz érkezhet a térségünkbe, horvátországi kikötőn és magyar gázvezetékeken át.

Az Amerikai Egyesült Államok a Trump kormányzat idején kitüntetett figyelemmel kísérte emiatt a Három Tenger Kezdeményezést. Jelzésértékű, hogy a korábbi amerikai elnök második hivatalos külföldi útjának első állomása volt a Három Tenger Kezdeményezés varsói csúcstalálkozója 2017-ben. Nyitott kérdés, hogy az új Biden kormányzat hogyan fog viszonyulni a kezdeményezéshez, melynek 2021-es sors elnökségét Bulgária fogja betölteni. Bizakodásra ad okot, hogy a megváltozott párterőviszonyok ellenére az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa 2020-ban kétpárti határozatban állt ki a Három Tenger Kezdeményezés mellett. Ennek részeként az Amerikai Egyesült Államok $1,000,000,000 nagyságú befektetési összeghatárig is hajlandó hozzájárulni a térségünk fejlesztéséhez. Ennek magyarázati oka, hogy, ahogyan arra Navracsics Tibor rámutatott, így kíván befolyásövezeti szempontból versenyezni a Kínai Népköztársasággal az Amerikai Egyesült Államok.

A Három Tenger Kezdeményezés történelmi lehetőséget biztosít arra, hogy a térségünk földrajzi központját jelentő Magyarország betöltsön az államiságunkhoz méltó középhatalmi szerepet a 21. században. A polgárságunk életszínvonalának és életminőségének növelése érdekében e európai uniós kereteken belüli, és amerikai támogatással megvalósuló kezdeményezés nemzetstratégiai célokat szolgálhat, amennyiben kezdeményező szerepet vállalunk benne. Erre kiváló lehetőséget biztosít a Visegrádi Négyes (V4) tagságunk, amely által központi alakítóivá válhatunk újra a térségünknek, amennyiben alapozunk a történelmi érdekérvényesítési tapasztalatainkra.

2021.01.22. Nagy Dénes András

Kép: GLOBSEC