Újra veszélyben az ír-északír határ

Nem telt el egy hónap a de facto brit kilépés óta, azonban már az Európai Unió ellenséges viselkedésére panaszkodnak a Downing Streeten.

Aggodalmát fejezte ki a brit kormány azzal az egyoldalú uniós kezdeményezéssel kapcsolatban, amely megakadályozná az EU területén készült vakcinák Észak-Írországba szállítását. Londont, Belfastot és Dublint is meglepetésként érte az Unió bejelentése, miszerint a vakcinák vártnál lassabb szállítása miatt elrendelt export szigorítások részben megszüntetnék az ír-északír vámmentességet.

Az ír-északír határvonal a Brexit megállapodás egyik legkényesebb kérdése. A vallási, társadalmi és gazdasági érdekek mentén, valamint a ‘The Troubles’ kiújulásának elkerülése végett egy hibrid rendszer alakult ki a Brexitet követően az Ír-szigeten. A Withdrawal Agreement-ben foglalt északír protokoll alapján minden termék vámmentesen lépheti át az Egyesült Királyság és Írország határát. Azonban, mint egy vészhelyzeti biztosítékot a protokoll tartalmaz egy záradékot, amely feljogosítja mindkét felet arra, hogy egyoldalúan visszaállítsa a vámhatárt amennyiben azt gazdasági, társadalmi vagy egyéb fajta rendkívüli szükséglet úgy kívánja. Ezzel a biztosítékkal élve akarta az Európai Unió megakadályozni - vagy komolyan megnehezíteni - a Covid vakcinák exportálását Észak-Írországba.

Az Európai Unió péntek délután jelentette be, hogy a tagállamai vakcina szükségleteire való tekintettel szabályozná a vakcinák Észak-Írországba szállíthatóságát. A döntés részleteinek megismerésére azonban már nem maradt idő, ugyanis a közvetlenül érintett országok mellett az unió több tagállama is egyöntetűen ellenezte a döntést. A brit kormány szóvivője továbbá figyelmeztette az uniót, hogy az északír protokollal való visszaélések a történelmi jelentőségű Nagypénteki/ Belfasti egyezményt is veszélyeztetik, amely az Ír-sziget stabilitásának alapköve. A republikánus Sinn Fein vezetője Lou McDonald pedig kiemelte:,, az állampolgárainknak most életmentő vakcinákra van szükségük, nem kereskedelmi vitákra.” 

Az uniós kezdeményezés visszavonását örömmel fogadták a brit szigetek minden országában, azonban ,,a következtetéseket le kell vonni; a protokoll egy törékeny kiegyezés, ami elengedhetetlen a civil és kereskedelmi béke érdekében” fogalmazott Simon Coveney ír külügyminiszter.

2021.02.03. Pongrácz Bálint

Kép: Politics.co.uk