MKP és Most-Híd együttműködés – megtört a jég a közös párt létrehozásának irányába

Az elmúlt időszak viszonylag hosszas egyeztetései után február 5-én a szlovákiai Most-Híd polgári párt és a szlovákiai magyar érdekeket képviselő Magyar Közösség Pártja (MKP) megegyeztek az egységes párt létrehozásáról. Az Összefogás elnevezésű, 2019 őszén megalakult mozgalommal nem sikerült egyezséget elérni, így ez utóbbi a tervek szerint nem vesz majd részt a közös párt kialakításában.  Az új felvidéki magyar párt azt a cél kívánja szolgálni, hogy a szlovákiai magyar közösséget egységesebb módon, valamint más kisebbségek és általánosságban véve, az állampolgárok érdekeit képviselje.

A pénteken, február 5-én a Most-Híd és az MKP által kiadott nyilatkozat összefoglalja az elmúlt időszak eseményeit, miszerint az MKP és a Most-Híd januári kompromisszumos javaslatai által sem sikerült elérni a hárompárti megegyezést, így a két párt, az Összefogás mozgalom nélkül, azt tartotta célravezetőnek, ha nélküle folytatják és rakják le az új magyar politikai képviselet alapjait. A dokumentum arra is kitér, hogy az elmúlt 10 évben a szlovákiai magyarságot az említett két párt osztotta meg, mivel 2009-ben az MKP-ból kiváló politikusok hozták létre a Most-Híd polgári pártot. 2010-től az MKP nem került be a szlovák parlamentbe, helyét bizonyos szempontból a Most-Híd vette át, azonban a 2020-as választások alkalmával az utóbbi párt sem került be a parlamentbe. Annak érdekében, hogy a szlovákiai magyarság újra egységesebbé váljon, és a magyar közösség megmaradjon, gyarapodjon, a közösség sokszínűségének képviselete megvalósuljon, illetve magabiztos Dél-és Kelet-Szlovákia jöjjön létre, a két párt közös erejére van szükség. Az új párt célja továbbá más kisebbségek, illetve az egyes régiókban együtt élő minden ember érdekképviseletének ellátása is. „Meggyőződésünk, hogy szükség van egy olyan magyar politikai formációra, amely gyűjtőpárti jellegével széles társadalmi csoportokat képes hatékonyan képviselni a szlovákiai és európai politikában”. – olvasható a sajtónyilatkozatban. A dokumentum szerint „amit mások elválasztottak, azt mi most összekötjük. Tanuljunk a tegnapból, ma pedig dolgozzunk a holnapon” (Az MKP és a Híd közös sajtónyilatkozata, elérhető: https://www.mkp.sk/2021/02/05/az-mkp-es-hid-kozos-sajtonyilatkozata).

A múlt hét során elért eredményt hosszabb tárgyalási folyamat előzte meg, 2020 decemberében azonban az említett két párt, az MKP és a Most-Híd elnökei már arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy a pártegyesítés kérdéseinek 95 százalékában megegyeztek. Az Összefogás, mint harmadik tárgyalópartner már a decemberi megállapodásból is kimaradt, sajtóértesülések szerint amiatt, mivel az új párt vezető testületeiben nagyszámú helyeket követelt volna, mely nem tükrözte az Összefogás valódi erejét, támogatottságát. Így az Összefogás a jelenlegi egyezségnek sem lett a részese és közleményében kifejtette, hogy sajnálattal, de elfogadja ezt a helyzetet. A 2019 őszén megalakult Összefogás mozgalom kifejezett célja a felvidéki magyar közösség politikai egységének megteremtése, ugyanakkor jelen helyzetben mégsem csatlakozott a kétpárti együttműködéshez.

Az elért eredménnyel kapcsolatban több politikus is megszólalt vagy a közösségi médiában ismertette véleményét a fejleményekkel kapcsolatban. Forró Krisztián, az MKP elnöke Facebook-bejegyzésében kifejtette, hogy a szereplők bátor és nagy lépést tettek az egyesülés felé, azonban ő azt gondolta, hogy ezt a lépést három szereplő fogja majd megtenni. Ez azonban nem valósult meg, a magyar közösség problémáira pedig megoldásokat kell találni. Forró bejegyzése szerint „elkezdtük az árkok betemetését, amelyek több mint egy évtizede csak mélyültek. Erre az alapra építeni lehet és kell. A kapuk továbbra is nyitva állnak mindenki előtt, aki az egységes képviseletet helyezi előtérbe, és ebben partner szeretne lenni”.

Sólymos László, a Most-Híd elnök szintén közösségi oldalán tette közzé gondolatait, mely szerint az újonnan megalakuló magyar párt szervezeti alapjait az a két párt teszi le, mely hosszú éveken át megosztotta a szlovákiai magyar társadalmat, azonban a végső cél a szlovákiai magyarság egyesítése lenne, melyhez Sólymos szerint két dologra van szükség. Egyrészt arra, hogy az új párt tükrözze a magyar közösség sokszínűségét, bevonva azokat, akik képesek az új párt értékrendjével, alapelveivel azonosulni. Az elnök azt is kifejtette, hogy „a választók bizalmát nem lesz egyszerű visszaszerezni, de ha őszintén és kellő elhivatottsággal állunk az emberek elé, akkor hiszem, hogy ez sikerülni fog. Mindenki érdeke az lett volna, ha ezzel a történelmi lehetőséggel mindhárom párt élt volna. Ennek érdekében a Híd több kompromisszumos javaslatot tett. Mi építkezni és teremteni szeretnénk, mi nem hozunk létre új frontokat.”

Az Összefogás a két párt megegyezésével kapcsolatban sajnálata kifejezése mellett elfogadta a döntést, illetve azt is elismerte, hogy a két pártra a jövőben nagy feladat vár, hiszen egy évtizedig szemben álltak egymással, így fel kell dolgozniuk a múltat, illetve helyre kell állítani az egymás közötti bizalmat. Az Összefogás azt is közölte, hogy a két pártot a továbbiakban is partnerként kezeli és nyitott velük a közös munkára a jövőben is. Az Összefogás részéről olyan nyilatkozat is napvilágra került, miszerint a két párt jelenlegi megegyezése csupán egyfajta „hatalommentő akciónak” tekinthető, mely során az együttműködés célja, hogy a pártok vezetői hozzáférjenek a hatalomhoz. Azonban azt az Összefogás sem zárja ki, hogy a jövőben létrejöjjön egy esetleges hárompárti megegyezés, hiszen csak az által lehetne sikert elérni, illetve teljes mértékben egységesíteni a szlovákiai magyarságot. Ezt erősítette meg Berényi József, az MKP általános elnöke, aki elmondta, hogy az elmúlt fél évben mindent megtett azért, hogy a hármas egység kialakuljon és sajnálattal látja, hogy ez a máig nem jött létre. Meggyőződése szerint a parlamenti bejutás egyetlen esélye, ha az említett három párt egy listán indul, ellenkező esetben nagy valószínűség szerint nem érik el az 5 százalékos küszöböt.

A fenti megegyezés nagy előrelépésnek tekinthető a szlovákiai magyarság érdekképviseletének szempontjából, valamint az évtizedes magyar nemzeti kisebbséget képviselő pártok széttagoltságának részleges megszüntetése szempontjából, ugyanakkor az Összefogás távolmaradásával e problémát nem sikerült teljes mértékben rendezni és a széttagoltságot megszüntetni. Emellett pedig azt is szükséges kiemelni, hogy a két párt gyakorlati egyesülése szempontjából hosszabb folyamattal kell számolni, mivel annak érdekében a kongresszusok összehívására és döntéseire van szükség, melyet jelenleg mind a járványhelyzet, mind az egyes részkérdésekről való megegyezés hiánya is hátráltathat.

 

2021.02.09. Varga Csilla

Kép forrása: https://felvidek.ma/2020/12/egyelore-az-mkp-es-a-most-hid-egyezett-meg-a-politikai-egysegrol/