EUSTRAT kurzus III. Transzatlanti kapcsolatok 2020 után

Az Európa Stratégia Kutatóintézet 2020 novemberében útjára indította EUSTRAT kurzussorozatát, amelynek célja olyan Európai Unióval kapcsolatos ismeretek átadása, amelyek segítik a résztvevőket abban, hogy az Intézet kutatóinak tudományos és szakmai tapasztalatain keresztül elmélyedjenek egyes uniós szakpolitikák tanulmányozásában. A kurzus 2021-ben havi rendszerességgel, minden hónap utolsó péntekén 15:00-16:30-ig tart. Idén a második alkalomra 2021. február 26-án kerül sor „Transzatlanti kapcsolatok 2020 után – Valóban új lapot nyit-e Biden elnöksége az amerikai-európai kapcsolatok történetében?” címmel.

Szinte teljes konszenzus van a szakértők és vezető európai politikusok között arról, hogy Joe Biden megválasztásával javulni fognak az európai-amerikai gazdasági és politikai kapcsolatok, és új lapot nyithatunk az euroatlanti kapcsolatok történetében.

Megalapozott-e ez a vélekedés vagy inkább vágyvezérelt gondolkodás uralja ezt a diskurzust? Mennyire fontos Európa az Amerikai Egyesület Államoknak a 21. század harmadik évtizedében a globális politikai erőviszonyok függvényében? Hogyan alakulnak a kétoldalú magyar-amerikai kapcsolatok Trump távozásával, és mi lehet Magyarország stratégiája ebben az új megközelítésben? Milyen hatással lehet Magyarország EU politikája az amerikai bilaterális kapcsolatokra? Felértékelődhet-e a puha hatalom szerepe, és milyen lehetőségei lehetnek a civil érdekképviseletnek az amerikai külpolitikai döntéshozatali folyamatban?

Az EUSTRAT kurzus III. Transzatlanti kapcsolatok 2020 után regisztrációs felülete elérhető a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényszervező felületén.

A kurzus oktatója Dr. Tárnok Balázs, a jogtudományok doktora, az Európa Stratégia Kutatóintézet (EUstrat) tudományos segédmunkatársa. Jelenleg a Hungary Foundation ösztöndíjasaként a University of Notre Dame Kellogg Institute for International Studies vendégkutatója. Kutatási témája a civil szervezetek politikai érdekérvényesítő képessége az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban, különös tekintettel a határon túli magyarok érdekében végzett civil érdekérvényesítési (lobbi) lehetőségekre.

2021.02.08.