Mit gondol az Európai Bizottság a román gazdasági helyzetről?

Románia gazdasága, a többi EU-s országhoz hasonlóan jelentős visszaesést produkált tavaly a koronavírus-járvány miatt.

2020-ban az éves államháztartási hiány 10% körül mozgott. A tavalyi második negyedévi 12,2%-os zsugorodás után az ország gazdasága 5–8%-kal lendült fel 2020 III. negyedévében, elsősorban a lakossági fogyasztás növekedésének köszönhetően, de az építőipar is hozzájárult a pozitív eredményhez. Eközben a nettó export továbbra is negatívan alakult 2020-ban, annak ellenére, hogy az export valamivel gyorsabban állt helyre, mint a harmadik negyedévi import.

Az ipari termelés pótolta korábbi veszteségeinek egy részét 2020 második és harmadik negyedévében, de ez a pozitív teljesítmény az utolsó negyedév elején megtorpanni látszott, emellett a gazdasági aktivitás is gyengült 2020 IV. negyedévében, amikor a fertőzések új hullámára reagálva visszavezették a korlátozásokat. A különböző gazdaságot támogató (munkahelyvédő csomag, hitelmoratórium stb.) intézkedések, amelyek közül néhányat 2021 közepéig meghosszabbítottak, enyhítették a válság gazdaságra gyakorolt ​​hatását 2020-ban. A munkanélküliségi ráta 5% körül maradt, mivel a kormányzati szakpolitikai intézkedések csillapították a koronavírus-járvány munkaerőpiacra gyakorolt ​​hatását.

Az előrejelzések szerint a reál-GDP 2021-ben 3,8%-kal, 2022-ben pedig 4%-kal fog növekedni, miközben Románia a költségvetés összeállításakor 4,3%-os növekedéssel számol, az előirányzott költségvetési hiány 2021-ben 7,18%.

A lakossági fogyasztás várhatóan 2021 második felétől helyreáll, mivel az oltások bevezetésének eredményeképp lehetővé kell majd tenni a korlátozások fokozatos feloldását. A fogyasztás várhatóan továbbra is növekedik majd 2022-ben az EB előrejelzése szerint, és a beruházások is növekednek, főleg az építőipari szektor miatt. Az export is előreláthatóan helyreáll, de a nettó export várhatóan negatív marad. Az EU becslései nem tartalmazzák a helyreállítási és a reziliencia eszközzel kapcsolatos jövőbeni kiadásokat.

Ami az inflációt illeti, 2020-ban az energiaárak hirtelen csökkenése és a visszafogott összesített kereslet az általános inflációt 2,3%-ra csökkentette a 2019-es 3,9%-ról. 2021-ben várhatóan bizonyos inflációs nyomást okoznak a magasabb olajárak és a kiskereskedelmi villamosenergia-piac liberalizációja, amely az év első felében növelni fogja az energiaárakat. Az előrejelzések szerint az éves átlagos infláció 2021-ben enyhén, 2,6%-ra, 2022-ben pedig némileg, 2,4%-ra csökken.

 

2021. február 17. Hegedüs Csilla

 

Forrás: https://ec.europa.eu/economy_finance/forecasts/

Fotó: Maszol.ro