Március 15-e Romániában

A március 15-ei rendezvény volt az első, amelyet tavaly lemondtunk, és a tömeges ünneplés helyett arra bátorítottuk az embereket, hogy inkább otthon, lélekben vagy nagyon szűk körben ünnepeljenek. 

Azóta az életünk 180 fokos fordulatot vett, minden megváltozott. Egy dolog viszont nem: ahogyan 1848-ban, 2021-ben is a szabadságra, a normalitásra vágyunk.

A szabadság törékeny dolog. Sokféleképpen veszélyeztetik, és ritkán élvezhetjük zavartalanul. Most éppen a koronavírus-járvány az, amely megfoszt ettől a felhőtlen szabadságtól. Ma a márciusi ifjak mellett azokat ünnepeljük, akik egy éve fáradhatatlanul küzdenek azért, hogy legyőzzük a járványt, akik az elmúlt évben félelmet nem ismerve siettek egymás, főként az idősek és a kiszolgáltatottak megsegítésére. Ma az egészségügyben dolgozókat, a bolti eladókat, a futárokat, a tudományos élet képviselőit, a jóakaró embereket ünnepeljük. Mindazokat, akik kitartanak, vigyáznak magukra és egymásra, akik nap mint nap megtalálják magukban az erőt, hogy ilyen körülmények között is elvégezzék napi teendőiket, hogy közösségüket szolgálják. 

Az idei a második olyan március 15-e, amikor nem közösségben ünneplünk, amikor nem vonulunk fel erdélyi városok utcáin katonadalokat énekelve, hanem online követjük az eseményeket, a számítógép vagy a televíziók képernyőjén, online szervezünk minden rendezvényt, amikor egymagunkban megyünk ki sírokhoz, műemlékekhez, hogy megkoszorúzzuk azokat. Az ünnep lényegén ez nem változtat, azonban tagadhatatlan a hiányérzet.

Van az idei ünneplésnek egy hiánypótló, pozitív oldala is, amely egyre inkább közelít ahhoz a normalitáshoz, amelyet szeretnénk mi, erdélyi magyarok megélni, megtapasztalni. Amely a tiszteletről és az elismerésről szól. Most, hogy az RMDSZ is kormányon van, nemcsak a magyar közösség képviselői köszöntötték a Romániában élő magyar közösséget, hanem üzenetünk érkezett Klaus Iohannis államelnöktől, Florin Cîțu miniszterelnöktől és a Képviselőház is üdvözölte a Facebookon a magyarokat. 

Az államfő üzenetében kiemelte a romániai magyar közösség és a politika képviselőinek a jelentős hozzájárulását az európai integráció felé tett úton, a demokratikus értékek visszaszerzésében. Továbbá reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy együtt sikerül az interetnikus harmóniát megteremteni, ezáltal pedig egy erős és virágzó társadalmat tudunk építeni, amelyben a Romániában élő magyar kisebbségnek megvan a saját, kiemelkedő helye és a figyelemre méltó hozzájárulása.

Florin Cîțu üzenete is a jövőépítésről szólt. Szerinte március 15-e egy jó alkalom arra, hogy a jövő felé forduljunk, hogy megalapozzunk egy közös jövőt, hogy közösen fejlesszük ezt az országot olyanná, amilyenben élni szeretnénk.  

Üdvözöljük ezt a gesztust, és reméljük ez valóban közelebb hoz az interetnikus harmónia megteremtéséhez, a szabadság megéléséhez, a mindennapi normalitáshoz!

2021.03.16. Hegedüs Csilla