Főszerepre tör a digitális gazdaság

A Trump elnök által elindított Egyesült Államok és Európai Unió közötti kereskedelmi háború sokakat elkeserített. Az új adminisztráció érkezése azonban nem tudja egyszerűen megoldani a digitális gazdaság körül kialakult vitákat, így azok várhatóan egyre sürgetőbbek és hangosabb lesznek.

A két kontinens közötti kereskedelmi vita egyik legfontosabb eleme a digitális gazdaság adóztatása, amely ma már egy globális kérdés, így messze túlmutat az USA és az EU kereskedelmi kapcsolatán. A Világbank adatai szerint a digitális gazdaság a globális GDP 15,5 százalékának felel meg, és két és félszer gyorsabban növekszik, mint az elmúlt 15 évben a globális GDP. A pandémia még inkább felerősítette a digitális szolgáltatások és kereskedelem növekedését, így a fejlődése várhatóan tovább fog gyorsulni. Ugyancsak a világjárvány miatt a reálgazdaság drámaian csökken, így a biztosan növekvő gazdasági ágazat adóztatása egyre sürgetőbb kérdés lesz.

Ez a kérdéskör leginkább 2019-ben, a francia digitális adóztatási törvény elfogadása körüli viták miatt került a köztudatba, amikor is az USA bizonyos francia luxustermékekre tervezett adót kivetni. Azonban nem csak Franciaország vezetett be adókat, hanem számos más, többek között európai ország is. A legtöbb digitális gazdasági adó amerikai vállalatokat érint, így az USA minden esetben ezen helyzetek alapos kivizsgálására törekszik és a számára kedvezőtlen intézkedésekkel szemben együttesen kíván fellépni.

A digitális szolgáltatások adóztatása azonban már jóval korábban, 2018 elején is szerepelt az Európai Bizottság napirendi pontján. Mi több, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) 2015 óta törekszik globális megoldások kialakítására, így a digitális adóztatás területére 2020 végére ígért egy globálisan elfogadható javaslatot. Ezen vállalását azonban egyelőre nem sikerült teljesítenie, a tervezett megegyezés ez év közepére várható.

Mindezek tükrében kell értelmezni a tegnapi gazdasági és pénzügyminiszterek informális videokonferenciájának egyik legfontosabb eredményét – a digitális adóztatás kérdésében együttesen kívánnak fellépni, globális szinten keresnek megoldásokat. Ugyanakkor a Bizottság megerősítette, hogy egy „digitális illetékre” vonatkozó jogalkotási javaslaton dolgozik, amely az EU számára egy újabb saját jövedelmi forrás lesz. Az euró nemzetközi helyzetének megerősítése céljából az Európai Parlament is helyesli a digitális szolgáltatások megadóztatását, így csak idő kérdése, hogy az Európai Unió mikor vezeti be az egységes digitális illetékét.

Az azonban igencsak kérdéses, hogy az USA mennyire lesz hajlandó az OECD vagy a G20-ak keretén belül született egyezséget elfogadni és digitális óriásvállalatainak adóztatását megengedni, hiszen így nagyon jelentős jövedelemforrástól esne el az amúgy is gyengülő amerikai gazdaság.

2021. 03. 17. Máthé Réka Zsuzsánna