Megoldódni látszik a szlovák kormányválság? - Matovič lemondott a miniszterelnöki posztról

A vasárnapi, március 28-i kormányülést követően Igor Matovič szlovák miniszterelnök arról tájékoztatott, lemond miniszterelnöki posztjáról, pontosabban, „helyet cserél” Eduard Heger pénzügyminiszterrel. Matovič, a szlovák kormányválság megoldása érdekében, visszavonta a koalíciós partnerekkel szemben támasztott feltételeket is. Heger elfogadta a felkérést és a tegnapi nap folyamán, március 29-én találkozott Zuzana Čaputová államfővel. A négypárti kormánykoalíció a továbbiakban is megmarad, annak tagjai pozitívan fogadták Matovič bejelentését. 

A szlovák kormányválság március eleji komolyabb kirobbanása óta figyelhetjük azokat a változásokat, megoldási kísérleteket, de főként politikai csatározásokat, melyek jelenlegi kimenetele Matovič miniszterelnök lemondása lett. A Koalíciós Tanács március 21-i ülését követően Matovič bejelentette azokat a feltételeket, melyek teljesülése esetén hajlandó lemondani tisztségéről és a kormány tagjaként tovább dolgozni, melyek Richard Sulík (SaS) és Jana Cigánikova (SaS) távozását, Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyminiszter felajánlott távozásának elfogadását, illetve Juraj Seliga (Za ľudí), a parlament alelnöke lemondásának elfogadását és a kormánypozíciók választási eredmények függvényében történő elosztását jelentették.

Ezt követően Richard Sulík gazdasági miniszter, a SaS elnöke március 22-én bejelentette lemondását, azonban nem értett egyet azzal, hogy Matovič lemondása esetén kormánytagként folytassa a munkát. Március 25-re már a SaS összes minisztere lemondott, többek között Ivan Korčok külügyminiszter és Branislav Gröhling oktatási miniszter, így a lemondott miniszterek száma hatra emelkedett, akik egyértelművé tették, csak abban az esetben vennének részt újra a koalíciós kormány munkájában, ha új miniszterelnök kerül kinevezésre. Ezt követően Zuzana Čaputová államfő a külügyi tárca ideiglenes vezetésével Jaro Nad (OĽANO) védelmi minisztert, az oktatási tárca ideiglenes vezetésével pedig Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminisztert bízta meg.

Matovič kormányfő március végén facebook bejegyzésében újra kifejtette, hogy a SaS addig nem hajlandó tárgyalni, amíg ő nem nyújtja be a lemondását, ő pedig nem szeretne egy kormányban lenni Richard Sulíkkal, így a kialakult helyzetet a hármas koalícióról szóló tárgyalásokkal próbálná megoldani. 

Március 28-án sor került a hármas koalíció (OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí) vezetőinek egyeztetésére, és az azt követő sajtótájékoztatón mintegy a kormányválság megoldásaként bejelentették, hogy  a kormányban helyet cserél Matovič miniszterelnök és Eduard Heger pénzügyminiszter. Ehhez a megállapodáshoz csatlakozik az SaS is, így marad a négypárti kormánykoalíció és mindhárom korábbi SaS miniszter visszatér a kormányba. Heger miniszterelnöki kinevezését a Za ľudí is támogatta, valamint Richard Sulík, az SaS elnöke is elmondta, értékelik Matovič gesztusát és az SaS készen áll arra, hogy segítséget nyújtson Hegernek.

Eduard Heger kinevezése nem véletlenszerű vagy alaptalan, hiszen a tavalyi parlamenti választásokat követően is felmerült a személye, mint lehetséges miniszterelnök-jelölt. Heger végzettségét tekintve közgazdász, üzleti és marketing szakon végzett a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen, emellett keresztény aktivista is. Karrierje kezdetén kisebb magáncégeknél dolgozott, majd 2007 és 2016 között az Old Nassau Imports, LLC szlovák vállalat képviselője volt az Egyesült Államokban, amely prémium vodkát exportált.

A politikai életbe 2016-ban került be, az OĽaNO párt listáján 15 ezer szavazatot szerzett, ezáltal bekerült a Nemzeti Tanácsba. A parlamentben ellenzéki képviselőként a Katonai Hírszerzés Ellenőrző Bizottságának tagja és az OĽaNO személyzeti kérdésekért felelős frakcióvezető-helyettese volt. A 2020-as parlamenti választásokon az OĽaNO 53 mandátumot, Heger pedig közel 63 ezer preferenciaszavazatot szerzett. 2020 márciusától pénzügyminiszter, illetve miniszterelnök-helyettes is, Matovič egyik legközelebbi embere.

Többek szerint Heger a kormány egyik legnépszerűbb politikusa, illetve kompromisszumkész, zárkózott, de mindenkivel szemben együttműködő politikusként ismerik, tehát több szempontból az extrovertált, kiszámíthatatlan Matovič ellentétének tekinthető. Az elhúzódó koalíciós válság Heger miniszterelnöki kinevezésével részben rendeződhet, ugyanakkor az ellentétek feloldását valószínűleg nem lehet ezzel a helycserével megoldani. Matovič és Sulík politikai küzdelme ugyanis, nagy valószínűség szerint, a továbbiakban is zajlik majd, hiszen mindkét politikus továbbra is részt vesz a kormány munkájában, sőt, esetükben a gazdasági és a pénzügyi tárca kormányon belüli együttműködését is szükséges majd a jövőben összehangolni, biztosítani. A kormányválság és a konfliktusok, valamint megoldások további alakulását egyelőre nem lehet megjósolni, azonban semmiképpen sem lehet még kizárni az előrehozott választások megtartásának lehetőségét.

2021. 03. 30. – Varga Csilla

Kép forrása: https://ma7.sk/aktualis/matovic-lemondott-es-kiderult-ki-lesz-az-uj-miniszterelnok