Covid-19 vakcinát az internetről?

Nagy kockázatot vállal az, aki az interneten vásárol „Covid-19 vakcinát”. Számos országban sokan egyre türelmetlenebbül várják, hogy hozzájuthassanak a koronavírus elleni vakcinához. Ez néhány embert arra ösztönöz, hogy online próbálnak oltóanyagot venni eredetinek tűnő, ám csaló weboldalakon, így esve áldozatul a szervezett bűnözésnek.

Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency), amely az Európai Unión belül forgalomba hozott gyógyszerek engedélyeztetési eljárásáért felelős, 2020 decemberében bejelentette, hogy kibertámadás érte a szervezetet. A hackerek a kibertámadás során a Covid-19 vakcinákkal kapcsolatos fejlesztési-engedélyeztetési dokumentációhoz férhettek hozzá, melyet a Pfizer és a BioNTech később elismert. A gyógyszergyártók minden részletes adatot kötelezően megküldenek az Európai Gyógyszerügynökségnek, a hatásmechanizmust, a lehetséges mellékhatásokat, valamint a tárolási információkat is beleértve. Ezek a dokumentumok hatalmas értékkel bírnak más gyógyszerfejlesztő cégek számára is. 2021. március elején pedig a hatóságok Kínában és a Dél-afrikai Köztársaságban végrehajtották az első nemzetközi letartóztatásokat, mely során több ezer hamis vakcinát foglaltak le.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiberbűnözők olyan weboldalakat hoznak létre, melyek legitim szervezetek hivatalos oldalait tükrözik, illetve a Covid-19 elleni vakcinát gyártó nagy gyógyszergyártó cégek logóit, védjegyeit használják fel. A megvásárolható termék pedig a koronavírus elleni vakcinákra való előrendelés lehetősége. Természetesen ez a szolgáltatás fizetség ellenében érhető el, amely során fizetés gyanánt a csaló oldalak kriptovalutákat is elfogadnak. A pénzbeli kockázaton felül ezeknek a tranzakcióknak adatvédelmi kockázatai is lehetnek. Az így szerzett személyes adatokat a bűnszervezetek bűncselekmények elkövetésekor, csalásoknál, adathalász támadásoknál, valamint rosszindulatú programok telepítésénél is felhasználhatják.

A Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete (Interpol) az amerikai Belbiztonsági Minisztérium Nyomozóirodájával (US Homeland Security Investigations) együttesen március végén kiadott egy közleményt, melyben az online vásárolt Covid-19 vakcinák és gyógymódok kockázataira hívják fel a lakosság figyelmét. Az így vásárolt termékek veszélyei egyértelműek, már, ha egyáltalán hozzájut a termékhez a vásárló: nem csak nem biztosítanak védelmet a koronavírus fertőzés ellen, de súlyos egészségügyi problémát is okozhatnak, amennyiben káros, bevizsgálatlan és hatóságilag nem tesztelt anyagokat juttatnak az emberek a szervezetükbe az ismeretlen „vakcinák” beadásával.

A szervezett bűnözés kihasználja az emberek félelmét és arra vonatkozó igényét, hogy minél előbb oltáshoz jussanak. Érthető az emberek frusztráltsága, hiszen már több, mint egy éve ebben a furcsa, pandémiás világban élünk. Ugyanakkor abban biztosak lehetünk, hogy online nem tudunk valódi koronavírus vakcinához jutni, bármely hitelesnek is tűnik az adott weboldal. Ne dőljünk be ezeknek a csalásoknak és mindenképp várjuk meg az ingyenesen, orvosunk által felajánlott védőoltást!

2021. 04. 07. – Schmidt Laura