Átlépjük a határokat – ezennel pozitív irányba!

Múlt héten, Gyulán találkoztak Románia és Magyarország külügyminiszterei, Bogdan Aurescu és Szijjártó Péter, akik olyan megállapodásokat kötöttek, amelyek jobbá, kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé teszik a Románia és Magyarország területén élő emberek életét.

Megegyezés született arról, hogy ősztől két új határátkelőhelyet nyitnak meg Arad megyében, aláírták a kisebbségvédelmi egyezményt, amelynek következtében újra össze lehet hívni a vegyes bizottságot, újra lesz intézményes párbeszéd Románia és Magyarország között közösségeink helyzetéről, továbbá a koronavírus elleni oltási igazolás kölcsönös elismerésének a kezdeményezése is fontos témája volt a találkozónak.

Az RMDSZ régóta kérte a magyar és a román kormányt, hogy a 2013-ban európai uniós támogatással megépült vagy megújult utakat napi rendszerességgel használhassák a határ két oldalán élők. 2017 februárjától hétvégente néhány órára megnyitották ezeken az utakon is a határt, azonban azt szerették volna elérni, hogy ezek állandó jelleggel működjenek, hiszen Románia európai uniós csatlakozása óta intenzívebbek a határon átnyúló üzleti kapcsolatok, ráadásul nagyon sokan rendelkeznek a határ másik oldalán is ingatlannal, hétvégi házzal, akár családi otthonnal, és ők napi ingázóknak minősülnek. Ezért is nagyon fontos, hogy ősztől a Kisvarjas–Dombegyháza és Ottlaka–Elek határátkelőhelyek megnyílnak Arad megyében, amelyeket remélhetőleg mihamarabb továbbiak fognak követni Szatmár és Bihar megyében is.

A román fél azzal halogatta az infrastruktúra megépítését az elmúlt közel tíz évben, hogy előbb-utóbb bekövetkezik majd Románia schengeni csatlakozása, és akkor úgyis megszűnik a határellenőrzés, azonban ez sajnos még nem következett be, és azt sem lehet tudni, mikor fog. Azzal, hogy az RMDSZ tavaly szerepet vállalt az új román kormánykoalícióban, sikerült előrébb lépni az ügyben. Ez is az érdekvédelmi szövetség egyik eredménye, aminek a helyi közösségek látják majd nagy hasznát.

Ugyanezen a találkozón tíz év után aláírták a román-magyar vegyes bizottság 2011-es ülésének jegyzőkönyvét, amelybe belefoglalták azokat a kérdéseket is, amelyekben nem sikerült előre lépnie a két államnak a nemzeti kisebbségek helyzetét tekintve. Ezt követően újra össze lehet hívni a vegyes bizottságot, újra lesz intézményes párbeszéd Románia és Magyarország között a romániai magyarság helyzetéről.

A találkozón a koronavírus elleni oltási igazolás kölcsönös elismeréséről is tárgyaltak. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese a találkozót követően egyeztetett erről Florin Cîtu kormányfővel, aki nyitott volt a kérdésre, így azt remélik, hamarosan ezt a megállapodást is be tudja jelenteni a két külügyminiszter, ezáltal végre tudnak a családok, barátok találkozni, ha túl vannak az oltáson.

2021.05.06. - Hegedüs Csilla

Kép: RMDSZ