Románia reformokat tervez

Az Európai Unió nyújtotta Helyreállítási Alap lehetőséget nyújt arra, hogy a tagállamok a koronavírus okozta járvány következményeit enyhítsék, és újra növekedési pályára állhassanak.

Az uniós eszköz főként reformok és állami beruházások felgyorsítását célozza meg. Románia esetében közel 30 milliárd euróról beszélünk, melynek célja a gazdaság megerősítése, a munkahelyteremtés, valamint a gazdasági és társadalmi ellenálló képesség megerősítése.

A héten Brüsszelben egyeztetett az országos helyreállítási tervről Florin Cîțu és Cristian Ghinea, az európai alapok minisztere. A találkozónak három fő célkitűzése volt: tisztázni és megállapodni az Európai Bizottsággal közösen a főbb reformokról, értesíteni a Bizottságot, hogy Románia mind a 29 milliárd euro támogatásra és kölcsönre igényt tart, tisztázni a befektetési elemeket és megnézni, melyek azok, amelyeknek véglegesítésén még dolgozni kell.

És akkor beszéljenek a számok: 3,7 milliárd euró az oktatásra, 2,5 milliárd euro az egészségügynek, 2,2 milliárd euró a vállalkozói szférának, 1,4 milliárd euró az erdősítésre és a biodiverzitás megőrzésére, 8,5 milliárd euró a szállításra, 2,2 milliárd euro felújításokra.

A legjelentősebb reformok, amelyeket az országos helyreállítási terv megfogalmaz:

·       Nyugdíj- és adórendszer reformja - biztosítja az alacsony jövedelműek megfelelő életszintjét, valamint a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát közép- és hosszú távon.

·       Fiskális reformok – olyan intézkedések, amelyek növelik az adókból származó bevételeket, optimizálja a kiadásokat a fiskális keret alkalmazásának biztosítása érdekében.

·       Állami tulajdonú vállalatok reformja - a társaságok jogszabályi keretrendszerének felülvizsgálása, annak érdekében, hogy betartsák a szabályokat, legyen hatékony és teljesítményközpontú az ellenőrzés.

·       Bérezés a közigazgatásban - a rendszer felülvizsgálata a bérkiadások esetleges hirtelen növekedésének elkerülése érdekében.

·       Fejlesztési Nemzeti Bank – a bank létrehozása és kezelése.

·       Közigazgatás - új rendszer kialakítása, amely a hozzáférésen és az előléptetési módszertanon változtat.

·       Igazságügy - az igazságszolgáltatás törvényeinek megváltoztatása és a korrupcióellenes keret megerősítése.

·       Szén-dioxid-mentes közlekedés - zöld díjszabási elvek bevezetése, új útdíjrendszer kialakítása, a zöld közlekedés promoválása.

·       Megújuló energia - a szén felhasználásának lépcsőzetes kivonása az energiaszerkezetből és helyette a megújuló energia használatának növelése, a villamos energia piacának reformja.

·       Egyéb reformok: integrációs minimálbér megszabása, elsődleges orvosi ellátás biztosítása, újrahasznosítás népszerűsítése, szociális párbeszéd kezdeményezése, közbeszerzési módszer reformja.

 

Oktatásban várható eredmények

·       10 000 új laboratórium felszerelése.

·       2 000 zöld mikrobusz vásárlása.

·       Több mint 80 000 tanterem bebútorozása.

·       50 új tanintézmény megépítése.

Egészségügyben várató eredmények

·       Több mint 200 közösségi központ felépítése és felszerelése.

·       3 000 új családorvosi rendelő.

·       100 családtervező központ létrehozása.

Üzleti szférában tervezett reformok

·       Garanciák a szolvencia, az éghajlatváltozás és az energiahatékonyság elérésére a kkv-k és a közepes méretű vállalkozások számára.

·       Kockázati tőkeeszköz biztosítása a kkv-k számára.

·       Digitalizációs és éghajlatváltozás elleni küzdelem alap biztosítása.

·       A kkv-k digitalizálása.

·       Támogatási intézkedés a román vállalatok tőzsdei bevezetésére.

·       Különféle támogatási rendszerek a versenyképesség növelése érdekében, különös tekintettel az innovációra és a digitális technológia létrehozására.

·       Különböző támogatási rendszerek kialakítása a megújuló energiahasználat ösztönzésére.

·       Különböző támogatási rendszerek kidolgozása, amelyek a produkciós folyamat innovációját tűzték ki célul.

2021.05.18. Hegedüs Csilla

Kép: RMDSZ