Trianon 101

Vannak azok a jeles napok – március 15., június 4., augusztus 20. – amikor az ünneplés vagy megemlékezés mellett tűzoltással is foglalkoznunk kell, mert ilyenkor felerősödnek a nacionalista hangok. Nem volt ez másképp idén sem a nemzeti összetartozás napján, amikor a magyar közösségek megemlékezései mellett a román nacionalisták is összegyűltek, ez esetben Sepsiszentgyörgyön, ünnepelni.

Hozzávetőleg száz, túlnyomó többségében más megyékből érkezett román hazafi, a szervező Calea Neamului szélsőjobboldali egyesület vezetője meghívására jött Sepsiszentgörgyre. A Trianont ünneplők többnyire népviseletbe voltak öltözve, román nemzeti színű zászlókat emeltek magasba és megkoszorúzták egy román katona szobrát.

A szervező Mihail Târnăveanu emlékeztette a résztvevőket, hogy „101 éve írták alá a Trianoni békeszerződést a románok vérével‟. Kifejtette, hogy a békeszerződés nem a nagyhatalmak ajándéka volt Románia számára, hanem annak a román katonai győzelemnek az eredménye, amikor 1919-ben a román hadsereg elfoglalta Budapestet és kész tények elé állította a nagyhatalmakat. A városon keresztül haladva több autóból hazafias dalok szóltak, a Vitéz Mihály szoborcsoportja elé érkezve az ünneplők pedig kifeszítettek egy nagyméretű molinót, amin azt írta: „Lăsați frustrările deoparte, Trianon este dreptate‟ (Hagyjátok a frusztrációkat, Trianon az igazság). Mihai Târnăveanu felkérte a velük együtt érkezett fiatalokból álló kórust, hogy „hozzák el Úzvölgye lángját‟ és énekeljenek hazafias dalokat.

Egy másik döbbenetes esemény volt az is, hogy ismeretlen tettesek lefestették Vitéz Mihály vajda sepsiszentgyörgyi szobrának talapzatát. A rongálók a fekete márványlapokkal borított talapzat hátsó oldalára a magyar zászló színeit, alája pedig a Trianon 1920 feliratot festették festékszóróval. A Kovászna megyei rendőrség tájékoztatása szerint négy, 16 és 17 év közötti fiatalt gyanúsítanak.

A magyarellenes feljelentősként közismert Dan Tanasă már szombaton délután világgá kürtölte a szoborcsoporton megesett „vandalizmust‟, megpróbálván az RMDSZ nyakába varrni az egészet. „Köszönjük szépen, Kelemen Hunor, Antal Árpád, Tamás Sándor! Köszönjük szépen, RMDSZ!‟ – írta a blogján.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere azonnal elítélte a cselekedetet, provokációnak minősítve azt, és arra kérte az állami szerveket és a helyi rendőrséget, hogy mielőbb azonosítsák a tetteseket. „Számomra egyértelmű, hogy durva provokációról van szó, és igazán elkeserítő, hogy százegy év után még mindig szélsőséges hangok uralják a Trianon évfordulót. Elítélek minden olyan gesztust, mely a közösségek jó együttélését veszélyezteti. Mi sepsiszentgyörgyiek nem örvendtünk a román szélsőségesek felvonulásának tegnap városunkban, de civilizált türelemmel félrefordítottuk a fejünket. A szoborcsoport talapzatának lefestését is uszító provokációnak tartom és bízom abban, hogy nagyon rövid időn belül kiderül, hogy ki volt az elkövető” – nyilatkozta.

2021.06.08. Hegedüs Csilla

Kép: Maszol.ro