A Bizottság megtömte a Horizont Európa digitális fejlődést ösztönző zsebét

A Horizont Európa az Unió legfontosabb kutatást és innovációt finanszírozó programja, amely 2021-2027 között 95,5 milliárd eurós költségvetésével igyekszik támogatni a klímacélok és az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérését, valamint az EU versenyképességének fokozását a globális piacon. Teszi mindezt célzott támogatási struktúráján keresztül, amelyből a 2021. június 16-ai Bizottsági Közlemény szerint jelentős, 14,7 milliárd euróval kívánja többek között a digitális korra felkészült Európa koncepcióját támogatni a következő egy évben. A Bizottság 2021-2022-es időszakra meghatározott rövidtávú céljait a tegnap elfogadott munkaprogramok összesítik.

Ahogy korábban már írtunk róla, a három pilléres szerkezetű Horizont Európa program második pillére (Globális kihívások és európai ipari versenyképesség) a társadalmi kihívásokra keres választ és az ipari technológiákra irányuló kutatást kívánja támogatni partnerségek és klaszterek létrehozásával olyan területeken, mint az egészségügy, a biztonság, a digitális és a kulcsfontosságú alaptechnológiák, az éghajlatváltozás, az energia, a mobilitás, az élelmiszerek és a természeti erőforrások. A három pillér következő egy évének terveihez rendeli a 14,7 milliárd eurós támogatási keretet a Bizottság a tegnap közzétett munkaprogramoknak megfelelően. A munkaprogramok lefedik a pillérek prioritásait, így külön dokumentumban található meg valamennyi Horizont Európa forrásból támogatni kívánt pályázat koncepciója, köztük a digitális, ipari és űr munkaprogram is.

A munkaprogramok vizsgálata azért fontos, mert a területeken megjelenő, közvetlenül lehívható uniós források megpályázásának felkészülésére nyílik lehetőség. Az első pályázati felhívások június 22-én jelennek meg a Bizottság finanszírozási és pályázati portálján. A június 23–24-én megrendezett Európai Kutatási és Innovációs Napokon a döntéshozók, a kutatók, az innovátorok és a polgárok vitatják majd meg a Horizont Európa programot. A potenciális pályázókat célzó Horizont Európa információs napokra június 28. és július 9. között kerül sor.

A Horizont Európa munkaprogram első évében a költségvetésének 40%-át, 5,8 milliárd eurót Európa fenntarthatóbbá tételére fordítja, ami egy zöldebb és a digitális átalakulásra felkészültebb Európát szolgál majd. A zöldebb Európa koncepcióval az EU 2050-re a világon elsőként tervezi megvalósítani a klímasemlegességet, így az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos kutatások nagy támogatásban részesülnek. Az ipari fejlődés fellendítése érdekében a 14,7 milliárd eurós keretből 4 milliárd eurót szán a Bizottság az alapvető digitális technológiák fejlesztésének támogatására a következő egy évben. A jelen kor kihívásaihoz csatlakozva további 1,9 milliárd eurót irányoz elő a program a pandémiás válságból való kilábalás segítésére.

A munkaprogramok vizsgálata alapján elmondható, hogy a sokszor hangoztatott „iker átmenet” (twin transition) a várakozásoknak megfelelően jól megjelenik a támogatási célok között, a digitális és zöld átállás előmozdításához rendel finanszírozási eszközöket a program.

2021.06.17. Pató Viktória Lilla

Kép forrása: Pixabay