Felújítva oktatni, és oktatva felújítani

Bonchidán, a Bánffy kastélyban több mint 20 fiatal tanul műemlék-felújítást. Az épített örökség felújító szakképző program 20 éve működik a kastélyban, és 2008-ban Europa Nostra nagydíjat kapott az oktatás, szakképzés és figyelemfelkeltés kategóriában. A program több ízben részesült támogatásban a Kreatív Európa keretprogramból, biztosítva ezáltal számos tagállam képviselőinek részvételét a képzéseken.

Az 1996-ban Kolozsváron bejegyzett Transylvania Trust Alapítványt a műemlékvédelemben már több éve tevékenykedő szakemberek hozták létre az erdélyi épített örökség védelme, az örökségvédelmi tevékenység menedzselése és egy átfogó védelmi stratégia kidolgozása érdekében.

Az Alapítvány 2001 óta, immár 20 éve szervez épített-örökség helyreállító szakképzést, azzal a céllal, hogy orvosolja a műemlékvédelem területén fellépő szakember- és szakképzett munkáshiányt. Eddig 32 ország (többek között Románia, Magyarország, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Szerbia, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok stb.) több mint 3000 képviselője vett részt a programban. Az Épített-örökség helyreállító szakmai tábor az a projekt, amiért elsőkként Europa Nostra díjat kaptak a szakképzés, oktatás és figyelemfelkeltés kategóriában. Igen, elsőkként Európában. Idén 3 szaktábort szerveznek a bonchidai Bánffy kastélyban, ahol egyetemi hallgatók segítenek a kastély felújításában, miközben ők is megtanulják, hogyan kell szakszerűen felújítani egy műemléket.

A szervezők főleg építész, építőmérnök, tájépítész, régész és művészettörténész hallgatók körében népszerűsítették a programot, akik gyakorlati tapasztalatot kívánnak szerezni a műemlékvédelem területén. A program ugyanakkor a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak is szól, viszont egyéb érdeklődők is jelentkezhettek.

A kéthetes program során a résztvevők külföldi és romániai szakemberektől sajátíthatják el a helyreállítás alapelveit és módszereit, illetve gyakorlati képzésben részesülnek a műhelytevékenységek során, aktívan részt vehetnek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában, találkozhatnak egyéb, a műemlékvédelemmel kapcsolatos szakmai háttérrel rendelkező (jövendőbeli) szakemberekkel, tapasztalatot cserélhetnek és bővíthetik saját ismereteiket, alaposabban megismerkedhetnek a kolozsvári és környéken található épített örökséggel a szakmai kirándulás, valamint a két hét közötti szabad nap során. A program végén a hallgatók oklevelet kapnak, amelyet egyetemi szakmai gyakorlatként is elfogadnak.

2021.07.07. Hegedüs Csilla