Megállapodás született a globális társaságiadó-minimumról

A világ húsz gazdaságilag legfejlettebb országának pénzügyminiszterei megállapodtak abban, hogy egy új nemzetközi adózási rendet fognak kialakítani aminek célja, hogy a „multinacionális cégek is kivegyék a rájuk eső részüket a közteherviselésből”. 

Az óriásvállalatok bevett technikája az úgynevezett ‘nemzetközi adóoptimalizálás’, aminek keretein belül a cégek egy adott ország területén megkeresett profitjukat egy másik, alacsonyabb társasági adóval rendelkező országban jelentik be, ezzel csökkentve az ilyen jellegű kiadásaikat.  A G20 célja, hogy az olyan vállalatok, mint az Amazon vagy a Facebook ne tudják adóparadicsomokon keresztül megkerülni a társadalmi köztelezettségeiket.

„Történelmi döntés születhet…, ami a demokrácia és a pénzügyi igazságosság szempontjából hatalmas előrelépést jelenthet” - fogalmazott Olaf Scholz német pénzügyminiszter.

A velencei csúcson elfogadott megállapodás két komponensű: mindenekelőtt azt tűzi ki céljául, hogy a nemzetközi vállalatokat azokban az országokban is megadóztathassák, ahol ténylegesen tevékenykednek, még ha nem is ott működik vagy oda van bejelentve a központjuk. Ez önmagában csak kis mértékben befolyásolná a nagyvállalatok adózását, inkább fogható fel egy új adó bevezetéseként mint egy strukturális reformként. Azonban a megállapodás második fele előrebocsát egy 15 százalékos globális társasági adót, ezzel megakadályozva, hogy az országok egymás alá licitálva - lassan de biztosan adóparadisomokká válva - versenghessenek a multinacionális cégek adóbevételeiért.

A most elfogadott megállapodást a tervek szerint októberre dolgozzák ki részleteiben és akkor kerülhet a G20 vezetői elé végső elfogadásra. Ha ez megtörténik, és egyelőre osztatlan támogatást élvez a kezdeményezés, akkor a globális adózási rendszert az országok már jövőre ratifikálhatják és 2023-ban hatályba is léphet.

A BBC értesülései szerint eddig 132 ország támogatta a kezdeményezést, azonban az adópolitika nemzeti szuverenitására hivatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elutasította a globális társaságiadó-minimumot.

2021.07.13. Pongrácz Bálint