A soros elnökség és az olimpia szelleme

Az EU Tanácsának soros elnökségét ellátó ország egyik feladata, hogy tetteivel érvényre juttassa és óvja az uniós alapértékeket. Szlovéniának az olimpiai játékok kivételes lehetőséget adtak erre.

Július 23-án rendezték meg Tokióban a XXXII. nyári olimpiai játékok nyitó ünnepségét, amelyen a hagyományoknak megfelelően a részt vevő nemzetek delegációi saját hazájuk zászlajával vonultak be az Olimpiai Stadionba. A nézők többségének bizonyára nem okozott meglepetést, hogy a zászlók között nem tűnt fel az európai uniós lobogó, azonban az ebben a félévben az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia részéről ez a tény semmiképpen sem az akarat hiányával magyarázható.

Néhány nappal a megnyitó előtt Margaritis Schinas az Európai Unió európai életmód népszerűsítéséért felelős alelnöke és Janez Jansa szlovén kormányfő arra kértek engedélyt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, hogy Szlovénia sportolói a nemzeti és az EU-s zászlót együttesen vihessék az olimpia megnyitóján, szimbolizálva vele az európai egységet és az alapértékek melletti elköteleződést.

Bár kérésüket visszautasították, maga a kezdeményezés - szimbolikus jelentősége miatt - két okból mégis említésre méltó.

A zászló egy-egy ország vagy nép identitásának, összetartozásának fontos jelképe. Az Európai Unió azonban nem egy állam. Folyamatos kritikák érik azzal kapcsolatban, hogy túlságosan távol van az állampolgároktól, gyenge a demokratikus legitimációja, továbbá visszatérő kérdés az is, hogy létezik-e egyáltalán közös európai identitás. Ezen felül a kezdetek óta megoszlanak a vélemények nemzetek és politikai pártok között arról, hogy kevesebb vagy több Európára van-e szükségünk. Mindebből adódóan az uniós lobogó megjelenítése egy világeseményen sokkal inkább megosztó, semmint összekötő erővel bírt volna.

A másik ok, amiért nem tekinthető magától értetődőnek a kérés, az Janez Jansa személye. A miniszterelnök ugyanis a nemzeti szuverenitás megőrzésének fontossága mellett érvel, amikor az integráció jövőjének kérdése kerül szóba, de ugyanerre hivatkozik, amikor uniós intézmények, vagy más nemzetközi szervezetek bírálattal illetik vezetési stílusa, valamint a szlovén jogállamiság, illetve a média helyzete miatt. Ezen túlmenően, Jansa jó kapcsolatot ápol olyan politikusokkal, akik az Uniónak a kormányközi jellegét erősítenék és akiket rendszeresen kritika ér az EU-n belülről a közösséggel kapcsolatos - némely esetben radikális - nézeteik miatt. A szlovén kormányfő tehát nem tartozik azon személyek közé, akik részéről számítani lehetett volna egy ilyen gesztusra.

Messzemenő következtetéseket mindazonáltal nem szabad levonni belőle. Kevés a valószínűsége, hogy az Európai Unió jövőjéről folyó vitában Szlovénia annak közösségi dimenzióját akarná mostantól erősíteni, a kezdeményezés inkább arra szolgált jó például, miként tehet eleget a soros elnökséget ellátó ország vezetője a felé támasztott elvárásoknak egy olimpia idején.

2021.07.27. Kalas Vivien

Kép: Freepik.com