Integráció makro szinten: Az EU különleges megbízottjai

A Tanács újabb két évvel hosszabbította meg az Európai Unió különleges megbízottjainak mandátumát 2023 augusztusáig. Johann Sattler Bosznia Hercegovinában, míg Tomás Szunyog Koszovóban támogatja a csatlakozási folyamatok előrevitelét, amely elengedhetetlen a térség politikai stabilitásához, valamint a reformok nyomon követeséhez.

Az Európai Unió kilenc különleges képviselője (special representatives) előmozdítják az unió szakpolitikáit és érdekeit a legfontosabb térségekben. Fontos kapcsolatokat ápolnak az egyes külföldi országok állami szerveivel a béke, stabilitás és jogállamiság megerősítése érdekében. Több különleges képviselő szolgál az EU-val szomszédos országokban, mint például Koszovó, Bosznia Hercegovina, Dél-Kaukázus és Grúzia, Száhel övezet, Afrika szarva és Közép-Ázsia. Emellett olyan fontos politikai folyamatokért is felelnek a megbízottak, mint például Miroslav Lajcák a Belgrád-Pristina párbeszédért vagy Eamon Gilmore az emberi jogokért. A megbízottak mandátuma általában egy vagy két évre szól, amelyet a Külügyek Tanácsán újítanak meg. A különleges képviselők az EU Külügyi Főképviselője felé tartoznak elszámolással, annak munkáját segítik a különböző régiókban. A fogadó országgal szorosan együttműködnek politikai, gazdasági és kulturális tekintetben, így nevezhetők az EU arcának is.

Fontos kiemelni, hogy a megbízottak nem csupán harmadik országokban teljesítenek diplomáciai szolgálatot, hanem egyes különleges megbízottak az uniós tagjelölt országokban segítik elő az integrációs folyamatokat. Ez különösen fontos a nyugat-balkáni országok integrációs törekvéseinek összehangolása tekintetében együttműködve a tagállamokkal. Nem csupán az Európai Unió rendelkezik kirendelt szakértőkkel, hiszen egyedülálló módon, Magyarország európai integrációs szakértők bevonásával erősíti a tagjelölt országok felkészülését a jövőbeni csatalakozáshoz, legyen szó Észak-Macedóniáról, Bosznia Hercegovináról vagy potenciális tagjelöltekről, mint például Koszovóról. A hagyományos külpolitika vonalán a külképviseletek rendelkeznek diplomatákkal, viszont a folyamatosan átalakuló és felgyorsult nemzetközi kapcsolatok új irányokba terelik a magas szintű gazdasági és politikai együttműködéseket, ezért is olyan fontos a különleges megbízottak személye. A Nyugat-Balkán térségében a szakértők munkája kiterjed a béke és stabilitást erősítő politikai párbeszédekre, a jószomszédi viszonyok elmélyítésére, a kisebbségvédelemre, valamint a Stabilizációs és Társulási Megállapodásokban foglaltak betartatására is. Ezen megállapodások az integráció sarokkövei, hiszen kölcsönös jogokat és kötelezettségeket eredeztetnek mindkét fél részéről. A szerződéses megállapodásokban a politikai és gazdasági kooperáció mellett szabadkereskedelmi térségek is létrehozhatók így könnyítve az áruk, tőke, szolgáltatások és személyek szabad áramlását. A 2016-os koszovói megállapodás hatályosulásával immár a térség minden országa csatlakozott a társulási folyamat előszobájaként is tekinthető keretrendszerhez.

Végső soron az EU-val fennálló legkényesebb politikai és gazdasági kérdések nem az EU külképviseletein oldódnak meg, hanem olyan személyeken múlnak, akik napi szinten részt vesznek a térség minisztériumainak munkájában. A különleges megbízottak és a tagállami integrációs szakértők egyben kulturális nagykövetek is, hiszen értelmezniük kell a bonyolult történelmi kontextusokat, amelyek hátráltathatják a csatlakozási tárgyalások előrevitelét, emellett össze kell hangolniuk az eltérő érdekeket elősegítve az országok mihamarabbi csatlakozását az Európai Unióhoz.

2021.07.28. Miszlivetz Áron James

Kép: https://www.ceps.eu/wpcontent/uploads/2016/09/shutterstock_144060298_2-1300x731.jpg