A diszkriminációnak nincs helye a sportban (sem)!

Romániában nemrég kezdődött meg az országos futballbajnokság és máris két nagyon csúnya esettel kellett megküzdeniük a magyar csapatoknak, az FK Csíkszeredának és a Sepsi OSK-nak.

A labdarúgó Liga 2 első fordulójában az FK Csíkszereda Bukarestbe látogatott, ahol a harmadosztályból feljutó Steauaval kellett játszania. A mérkőzésen minősíthetetlen magyarellenes rigmusokat skandált a Steaua keménymagja, és folyamatos petárdázással akadályozta a mérkőzés lebonyolítását.

A Sepsi OSK-nak sem volt jobb a fogadtatása Konstancán: a stadionban ellenséges hangulat fogadta őket, ahol a Farul Konstanca kemény magja szintén magyarellenes rigmusokat skandált. A meccs folyamán háromszor, egy-egy percig ordították a “Kifelé a magyarokkal az országból!”-rigmust, valamint illetlen bozgorozással is megpecsételték a meccs hangulatát.

Az ügyben többen is felszólaltak, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat beadvánnyal fordult az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA), akiktől sürgős fellépést sürgettek a gyűlöletbeszéd miatt. A rövid összefoglalója az UEFA válaszlevelének, hogy a romániai magyarellenesség az A ligás meccseken nem az ő hatáskörük, így nem tudnak, és nem is kívánnak beavatkozni.

Ezzel párhuzamosan a két székelyföldi csapat vezetői a Román Labdarúgó Szövetséghez fordultak, és a fegyelmi szabályzat módosítására nyújtottak be javaslatot. Ebben – többek között – azt kérik, hogy a diszkrimináló, becsmérlő, rasszista, xenofób szlogenek skandálása vagy hasonló viselkedés esetén a játékvezető azonnal szakítsa félbe a mérkőzést, és ha ezek folytatódnak, akkor újra állítsa le a mérkőzést. Ha a hangosbemondó harmadik felhívására sem szűnnek meg a szabályellenes megnyilvánulások, akkor a játékvezetőnek félbe kell szakítani a találkozót, és az a csapat, amelynek szurkolói miatt ez bekövetkezett, a mérkőzést 3–0-ra elveszíti. A diszkrimináló, becsmérlő, rasszista, xenofób szlogenek skandálása vagy hasonló viselkedés esetén a kiróható pénzbírság 10 ezer lejtől 80 ezer lejig terjedő legyen, és a 80 ezer lejes összbüntetés esetén a vétkes csapat következő mérkőzését nézők nélkül kelljen lejátszania, de három pont büntetéssel is sújtják.

A történet talán legszomorúbb vetülete a román csapatvezető, Gică Popescu reakciója, aki többek között azt tanácsolja, hogy abban az esetben, ha a fiúk nem bírják azt, ami a tribünön zajlik, akkor hagyjanak fel az élsporttal. Szerinte egyáltalán nem férfiakhoz méltó az, ahogyan a Sepsi OSK játékosai viselkedtek. Ha nem bírják ezt a szintet – hogy nagyjából 500 szurkoló mocskol – akkor nincs mit ezen a szinten keresniük!

Valóban? Ez a szint? Ezt kellene elfogadnunk?

2021.08.25. Hegedüs Csilla

Kép: maszol.ro