A kommunizmusban elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatása – újabb ostoba vádak

Büntetőeljárást kezdeményezett a zilahi ügyészség Csűry István Királyhágómelléki és Kató Béla Erdélyi Református Egyházkerület püspökei ellen az egykori zilahi Wesselényi kollégium épületének visszaszolgáltatása ügyében. Az ügyészség „hivatalból indított” nyomozása keretében a két egyházi elöljárót okirat-hamisítással, csúszópénz adásával és hamisított okirattal való visszaélés gyanújával idézték be a zilahi ügyészségre.  A nyomozás nem kifejezetten az egyházi vezetők, hanem az intézmények ellen indult.

A KREK 2003-ban igényelte vissza a kommunista rezsim által 1948-ban államosított patinás iskolaépületet, de a jogos tulajdonos szerint a bukaresti restitúciós bizottság „vélt vagy valós hiányosságokra hivatkozva” elutasította a visszaszolgáltatást. Az elutasító határozatot az egyházkerület a Kolozsvári Táblabíróságon támadta meg, első fokon azonban elveszítette a pert.  Az újabb fellebbezést a legfelsőbb bíróság tárgyalta újra, és – ellentmondva a korábbi ítéletnek – elrendelte a per újraindítását. 

Csűry István püspök szerint azért kreáltak büntetőpert az ügyből, hogy a Wesselényi kollégium épületének polgári perét késleltessék, hiszen ezzel megállítják a polgári pert, ami jó úton halad, és amelyhez a Legfelsőbb Bíróság is pozitívan állt hozzá, most viszont egy másik eszközhöz kellett nyúljanak azért, hogy megakadályozzák a visszaszolgáltatást.

Az ügyben Kelemen Hunor, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is megszólalt, szerinte az igazságszolgáltatásnak az lenne az elsődleges feladata, hogy visszaadja a jogos tulajdonosoknak az elrabolt javait, nem pedig az, hogy holmi ostoba vádakkal illesse Csűry István és Kató Béla református püspököket.  Kelemen Hunor szerint az ügyészség vádjai teljesen elfogadhatatlanok és felháborítóak, éppen ezért ez az ügy nem lesz hosszú életű. Az igazságszolgáltatás nem követelhet olyan okiratot, amellyel a királyhágómelléki püspökök nem rendelkeztek, hiszen 1911-ben még nem létezett ez az egyházkerület.   

Mivel a Sepsiszentgyörgyi Székely Mikó kollégium ügyében már született egy olyan bírósági döntés, amely visszaállamosította az egyháznak ítélt tulajdont, felmerül az emberben a kérdés: véletlen ez az újabb ügy, vagy arról van szó, hogy más ingatlanok esetében is következik a visszaállamosítás? 

Reméljük, hogy a Wesselényi kollégium újabb perében mihamarabb pozitív döntés születik, és egyházfőink nem kell ilyen ostoba vádakkal hadakozzanak. 

2021.09.06. Hegedüs Csilla

Kép: darabanth.com