Kormányválság Romániában

Szinte hihetetlen, azonban Romániában ismét kormányválság van, annak ellenére, hogy decemberben, amikor megalakult az új  kormány  hosszú távra rendezkedtünk be. Hogy miért is robbant ki a cirkusz? 

Az Anghel Saligny országos beruházási program miatt, vagy legalábbis ez volt az ürügy.  Ez a program 50 milliárd lejes (10 milliárd euró) keretet állapít meg a következő 6 évre az önkormányzatok számára, azért, hogy fölzárkóztassák azokat a közösségeket, azokat a településeket, amelyek nem jutottak hozzá az elmúlt években sem európai uniós forrásokhoz, sem a hazai költségvetésből nem tudtak fejleszteni. Van 50 ezer helyi, megyei érdekeltségű út, amit föl kell javítani, az ország lakosságának kb. 27 %-a vezetékes ivóvízhez sem fér hozzá 2021-ben és több mint 50%-nak nincs szennyvízcsatornával ellátott infrastruktúrája. Ez a program pont ezt akarja és tudja orvosolni. 

Azt az első perctől lehetett látni, hogy vannak világnézetbeli különbségek a koalíciót alkotó pártok között, a PNL (Nemzeti Liberális Párt), az USR PLUS (Mentsétek meg Romániát Szövetség) és az RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) között. Az is nyilvánvaló volt, hogy másképpen szemlélik a  kérdéseket, problémákat, tudtuk, hogy az USR PLUS számára a vidék fejlesztése nem annyira fontos, de azt nem lehetett előre látni,  hogy egy ilyen program miatt szakításra kerül a sor. Azonban mégis: az USR PLUS bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, összefogott az AUR-ral (Románok Egyesüléséért Szövetség), a szélsőjobboldali, populista és ultranacionalista párttal. Olyan nem nagyon fordult elő még Romániában, hogy egy magát progresszívnek, liberálisnak nevező párt összefogjon egy, az egykori Vasgárda hagyományait felvállaló, szélsőjobboldali, idegengyűlölő, magyargyűlölő párttal. Most már ez is megtörtént. Az USR PLUS a miniszterelnök lemondását kérte, közben azzal fenyegetőzött, hogy miniszterei beadják lemondásukat. Mivelhogy a kívánságuk nem teljesült, a miniszterelnök nem mondott le, így lemondott az összes USR PLUS-os miniszter, az államtitkárokat pedig menesztették.  

Az RMDSZ szerint ennek a koalíciónak nincs alternatívája, ennek a koalíciónak tovább kell mennie. De a továbblépést nehezíti, hogy mindkét pártnak, mind a liberálisoknak, mind az USR PLUS-nak tisztújító kongresszusa van, és úgy tűnik, hogy meg kell várnunk a tisztújítást, amit szeptember 25-én és október 2-án tartanak, hogy ismét érdemben lehessen tárgyalásokat elindítani. 

Mindeközben két új minisztériumot bíztak az RMDSZ-re, így Cseke Attila ideiglenesen átvette az egészségügyi minisztérium, Tánczos Barna pedig a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium vezetését. Egy ilyen nehéz helyzetben egy magát felelős politikai alakulatnak tartó érdekvédelmi szövetség nem tehet mást, mint vállalja a munkát az ország érdekében. Az RMDSZ a stabil erő ebben a kormányban, vállalja a rábízott feladatot, és közben, akárcsak az elmúlt napokban, mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb újra visszaálljon a rend a kormányzásban.

2021.09.13. Hegedüs Csilla

Kép: Digi 24.