Kutyák a tárgyalóteremben. Kutyák a tárgyalóteremben?

Az Amerikai Egyesült Államokban található ’Courthouse Dogs Foundation’ nevű szervezet terápiás kutyákat biztosít a tárgyalótermekbe, hogy azok segítsék az áldozatokat. Az eddigi tapasztalatokon felbuzdulva a szervezet segíteni szeretné az EU több tagállamát, hogy minél több országban elérhető legyen ez a szolgáltatás.

Biztosan sokunknak ismerős helyzet, hogy az utcán szembejön velünk egy látássérült ember és egy vakvezető kutya. Az viszont talán kevésbé ismerős helyzet, hogy egy bíróságon találkozunk terápiás kutyákkal. 

2019-ben Lol, egy fekete labrador lett az egyike azon kutyáknak Európában, akik hivatalosan bírósági támogatást nyújtanak az áldozatoknak a tárgyalás során. Egy tárgyalás minden résztvevő félnek stresszt okoz, legyenek akár a sértetti, akár az elkövetői oldalon. Az eseményeket újraélni, azokról beszámolni több vadidegen ember előtt nem könnyű feladat, főleg, ha még maga a trauma sem került feldolgozásra.

Egy terápiás kutya ennek a stresszes helyzetnek a kezelésében segíthet.  Különösen nagy segítséget tud nyújtani az olyan áldozatoknak, akik erőszakos, illetve szexuális jellegű bántalmazást szenvedtek el. 

A Franciaországban dolgozó Lol munkáját egy ügyész segíti, aki megállapítja a hozzá kerülő ügyeknél, hogy melyiknél tudna Lol megnyugtató hatással lenni az áldozatokra. A labrador egy júniusi adat szerint 80 különböző ügyben segített már, 3 és 90 éves áldozatoknak egyaránt. A sikereket látva, Franciaország több bírósága is kölcsönkérte már Lolt, illetve több helyen követték már a példát és saját bírósági kutyát alkalmaznak. A tervek szerint 2022-re 20 bíróság lesz Franciaország szerte, ahol kutyák segítenek a tárgyalások során.

De tulajdonképpen hogyan is segítenek a kutyák? A ’Courthouse Dogs Foundation’ honlapján számos tudományos cikket lehet olvasni a kutyák pozitív hatásairól. Elsősorban a fizikai érintéssel és az áldozatokhoz való hozzádörgölőzéssel járulnak hozzá a kutyák a stresszszint és a szívverés csökkentéséhez, valamint az oxitocin szint növeléséhez. Természetesen az is egy fontos szempont, hogy az emberekkel ellentétben egy kutya nem tud ítélkezni az áldozatok felett, ami különösen a szexuális jellegű bűncselekmények esetében nagyon fontos az áldozat szempontjából. 

Ezek a kutyák, akik szinte kizárólag labrador és golden retriever fajták, születésüktől kezdve arra vannak nevelve, hogy az emberekkel szorosan együttműködjenek. Nyugodtnak, alkalmazkodónak kell lennie a kutyáknak, hozzá kell ahhoz szokniuk, hogy egy nap sok emberrel találkoznak. 

Jelenleg Európán belül Belgiumban, Angliában, Franciaországban, illetve Olaszországban találkozhatunk terápiás kutyákkal bíróságokon, rendőrségeken, vagy akár a kapcsolati erőszak áldozatainak létrehozott menedékhelyeken. 

Egy kutya kiképzése természetesen nagy erőforrás felhasználást igényel (Lol 11 hónapon át tartó kiképzése nagyjából 6 millió Forintba került), azonban a kutyák jogi státuszának elismerésével és a program állami támogatásával szélesebb körben elérhetővé válhatna a terápiás kutyák alkalmazása az áldozatvédelem területén. 

2021.09.15. Schmidt Laura

Kép: https://en.wikipedia.org/wiki/Courthouse_facility_dog#/media/File:AstroCourthouseFacilityDog.jpg