A Brexit következményei elől futva: Tovább halasztja London az európából importált termékek ellenőrzését

A brit kormány – a Brexit velejárójaként fellépő adminisztratív és fogyasztóvédelmi ellenőrzések halasztásával – késleltetné az Európai Unió (EU) és Egyesült Királyság közti kereskedelmi kapcsolatok tovább romlását, ezzel mintegy erősítve az ellenzéki Munkáspárt gyanúját, miszerint ,,a kormánynak nincs működőképes, fenntartható válasza a késések és a bürokrácia kezelésére a határon”.

Ahogy arról korábban is írtam, az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból a 2020 decemberében aláírt szabadkereskedelmi megállapodás ellenére is komoly visszaesést eredményez a kereskedelmi forgalomban. Ennek a legfőbb oka az, hogy míg a megállapodás akadályozza a vámhatárok felállítását, a nem vám jellegű, de a kereskedelmet nehezítő adminisztratív és fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket nem tiltja.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint a türelmi időszak végét követő első hónapban – 2021 januárja – az Európába irányuló brit export 40,7 százalékkal, míg az EU-ból érkező import 28,8 százalékkal csökkent. A két számadat közötti különbség önmagában nem meglepő, hiszen a szigetország nehezebben váltja ki az Európából érkező termékeket mint vice versa, de egy kormányzati döntés is enyhítette az EU-ból érkező import visszaesését. Januárban a brit kormány úgy döntött: a koronavírus járványra való tekintettel ideiglenesen felfüggeszti, pontosabban az életbe léptetését halasztja a kontinensről érkező termékek ellenőrzésének, ezzel élénkítve a pandémia és a Brexit-tárgyalások kiszámíthatatlansága miatt akadozó szektort.

Ennek a moratóriumnak jött volna el a vége október 1-jével. Boris Johnson kormánya azonban további halasztást jelentett be, mely döntés a piaci szereplőket és az ellenzéket is meglepte. Az új ütemterv szerint az EU-ból érkező fogyasztóvédelmi ellenőrzésnek alávetendő termékek érkezését (így a mezőgazdasági és az élelmiszeripar termékeket) 2022. január 1-jétől előre be kell jelenteni a brit hatóságoknak és csak 2022 júliusától kell csatolni ezekhez a szállítmányokhoz a teljes egészségügyi bizonyítványukat.

,,Ez a bejelentés csak további bizonyítéka annak, amit eddig is tudtunk: a kormánynak nincs működőképes, fenntartható válasza a késések és a bürokrácia kezelésére a határon” – fogalmazott a Munkáspárt árnyék kabinetiroda minisztere, Jennifer Chapman.

A döntést meglepő módon a piaci szereplők is élesen bírálták, az élelmiszeripari vállalatok érdekképviseletéért felelős Food and Drink Federation kiemelte: a szektor komoly pénzt és időt ölt abba, hogy felkészüljön az októberi változásokra. Azzal, hogy a kormány – alig tizenhét nappal a tervezett határidő előtt – új ütemtervet jelentett be, komoly gazdasági károkat okozott a brit élelmiszeriparnak, és újból, a Brexit utolsó hónapjait idéző kiszámíthatatlan útra lépett.

2021.09.21. Pongrácz Bálint

Kép: Flickr