Szilárd elvek változó időben – avagy kisebbségiként az egész társadalomra figyelni

A hétvégén tartotta 15. kongresszusát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, amelyen számos romániai és magyarországi politikus is részt vett.  Bár nem volt elnökválasztó kongresszus, a tény, hogy az RMDSZ a kormánykoalíció tagja, és egy, a családokat középpontba helyező cselekvési tervet állított össze, az esemény nagy érdeklődésnek örvendett.

A Szívügyünk a család! cselekvési terv a 2021-2024-es időszakra a következő évek kormányzati feladatait, legfontosabb társadalmi, gazdasági és szociális területeinek stratégiai irányát szabja meg. Azokat a teendőket, feladatokat foglalja össze, amelyek ebben a kormányzati ciklusban az RMDSZ előtt állnak.

Romániában egy teljesen elhibázott családtámogatási rendszer van. A támogatási rendszerek alulfinanszírozottsága és kiszámíthatatlansága miatt sokak számára nehézséget jelent a családalapítás. Ezért az RMDSZ egyik fontos feladatának nevezte egy olyan családpolitikai javaslat kidolgozását és elfogadtatását, amely révén az állam lényegesen enyhíti a fiatal családok anyagi teherviselését, amely segít abban, hogy a romániai magyar fiatalok itthon dolgozzanak, alapítsanak családot, építsenek otthont, vállaljanak gyermeket, annyit, amennyit a szívük diktál. Ennek a célnak alárendelve dolgozzák ki a részletes családtámogatási javaslatot 2021. december 31-ig.

A legfontosabb célkitűzések közé tartozik például az, hogy növekedjen a gyes a második gyermek után, hogy a nagyszülők vagy felnőtt testvérek is megkaphassák a gyest, de növelnék az apáknak járó gyermekgondozási szabadságot is. Bevezetnék az oktatás, sport, egészségügy, kultúra területén értékesíthető utalványrendszert, támogatnák a nagycsaládosokat azzal, hogy csökkentenék az adóalapot, de segítenének abban is, hogy telket, autót vásárolhassanak.

Az RMDSZ ugyanakkor fontosnak tartja és támogatja a nagyszülők unokákról való gondoskodását, másfelől a gyerekek, unokák részvételét a nagyszülők gondozásában. Olyan feltételeket teremtenének, amelyek segítenek összeegyeztetni a karriert és a gyermekvállalást, például adómentessé tennék az otthoni munkát, ugyanakkor az otthonteremtést és a bölcsődeépítést is támogatják. 

2021.10.01. Hegedüs Csilla