Elmaradt a jobboldali siker Olaszországban

Az olasz helyhatósági választásokon a jobbközép koalíció a vártnál gyengébb eredményt ért el, az abszolút vesztes viszont az Öt Csillag Mozgalom lett.

Október harmadikán és negyedikén helyhatósági választásokat tartottak Olaszország több mint ezer településén, közöttük a négy legnagyobb városában, Rómában, Milánóban, Nápolyban és Torinóban is. A mediterrán államban 1993 óta a polgármestereket közvetlenül választják meg a polgárok, a 15.000 főnél kisebb lélekszámú településeken egyfordulós, relatív többségi rendszerben, afelett pedig abszolút többséget – vagyis az érvényesen leadott szavazatok felénél eggyel többet – kell elérnie a jelöltnek. Amennyiben ez nem sikerül az első alkalommal, úgy egy második forduló következik, ahová a két legtöbb voksot kapó politikus jut be.

Az idei választást követően Nápolyban és Milánóban már hétfőn egyértelművé vált, ki vezetheti majd a várost a következő öt esztendőben. Mindkét településen a balközép koalíció által támogatott jelölt tudott győzedelmeskedni, Nápolyban Gaetano Manfredi hatvan százalék feletti támogatottsággal vált polgármesterré, Milánóban pedig az előző ciklus városvezetőjének, Giuseppe Salának sikerült megőriznie a mandátumát. A fővárosban és Torinóban ugyanakkor második fordulóra lesz szükség, tekintettel arra, hogy egyik aspiráns sem szerzett abszolút többséget. Az október tizenhetediki és tizennyolcadikai voksoláson a polgárok a jobbközép, illetve a balközép pártszövetség polgármesterjelöltjei közül választhatnak majd, ami egyben azt is jelenti, hogy mindenképpen változás lesz ezen települések élén, hiszen az elmúlt öt évben Rómát és Torinót egyaránt az Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagja irányította.

Az eredmények alapján két megállapítást lehet tenni:

Az első, hogy az egykor ígéretes jövő elé néző M5S, mára eltűnni látszik. A párt 2009-ben elitellenes szervezetként jött létre és a politikai élet megújítását tűzte zászlajára. Népszerűsége a 2013-as parlamenti választásoktól kezdődően folyamatosan növekedett, 2018-ban már a legnagyobb támogatottsággal rendelkező erőnek bizonyult, melynek eredményeképpen a kormánykoalíció tagjává vált. Mindemellett, 2016-ban az Öt Csillag Mozgalom szerezte meg Torino és Róma polgármesteri helyét. 2019-ben azonban egy nehéz időszak vette kezdetét, amely nem csak a szavazóbázisa csökkenésében, de az M5S-en belüli konfliktusokban is megnyilvánult. A mostani helyhatósági választás jó lehetőség lett volna arra, hogy a párt megmutassa, még nem leírható szereplője az olasz politikai életnek, ám a főváros és Torino elvesztése – az Öt Csillag Mozgalom jelöltjei mindkét városban az utolsók lettek - azt tükrözi, hogy az új vezetőnek, Giuseppe Conténak sem sikerült megújítania a szervezetet. Az elkövetkező időszakban tehát sok teendő vár az M5S-re, ha el akarja kerülni, hogy törpepártként vegyen részt a 2023-as törvényhozási választáson.

A második pedig az, hogy a jobboldalnak az országos szinten egyre növekvő népszerűségét nem sikerült átfordítania polgármesterjelöltjei számára. Milánó és Nápoly esetében mindez talán kevésbé mondható meglepőnek, mivel ezekben a városokban az előzetes felmérések is a baloldal győzelmét vetítették előre, Torinóban és Rómában viszont – mások mellett - a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni irányította Olaszország Fivérei által támogatott politikusét prognosztizálták. Piemont tartomány székhelyén azonban nem sikerült első helyen végezniük és a fővárosban Enrico Michetti is csupán néhány százalékponttal előzte meg a balközép koalíció tagját. Ugyan a jobboldali szövetség a második fordulóban még tud javítani, ám az erőviszonyok jelentős átalakulására a belpolitikai életben abban az esetben sem kell számítani.

2021.10.06. Kalas Vivien

Kép: Baltics News