Kormánybuktatás

Négy év kormányzás helyett itt az újabb politikai cirkusz Romániában.

Bár tavaly év decemberében a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát - Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíció hosszú távra rendezkedett be, arra készültek, hogy négy éven keresztül kormányozni fognak, jó dolgokat fognak végrehajtani, olyan beruházásokat fognak elindítani és befejezni, amelyek az embernek az életét könnyebbé, kiszámíthatóbbá teszik, visszaadják a reményt, kilenc hónapnyi kormányzás után, október 5-én megbukott a Florin Cîțu által vezetett kormány. A tárgyalásokat újra kell kezdeni. 

A bizalmatlansági indítványt először az USR-PLUS nyújtotta be, az a kormány ellen, amelynek ő is tagja volt. Ennek felolvasására azonban nem került sor, mert a kormány az alkotmánybíróságon támadta meg az indítványt. Időközben a Szociáldemokrata Párt (PSD) is benyújtotta a saját bizalmatlansági indítványát. Végül ezt olvasták fel és ezt szavazta meg a PSD és USR PLUS mellett a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is. A kormánypártok képviselői és szenátorai nem szavaztak, de az indítvány így is 281 szavazatot kapott. 

A Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és RMDSZ-ből álló kormány ideiglenesen, ügyvivő kabinetként látja el még a feladatát, de az elnök hatásköre, hogy új személyt bízzon meg a kormányalakítással. A leendő miniszterelnök-jelöltnek a parlament támogatását kell kérnie egy új kormány megalakításához.  

A lehetséges opciók egy kisebbségi kormány, azonban ezt nem mindenki támogatja, a Szociáldemokrata Párt továbbra is előrehozott választások kiírását szorgalmazza, addig is szerintük egy politikai többség által kijelölt szakértői kormánynak kellene irányítania az országot. Az RMDSZ szerint az előrehozott választás lehetséges megoldás, azonban csupán egy-két év múlva, és amíg nem jutunk el odáig, addig az országot kormányozni kell, az emberek azoktól várnak megoldásokat, akik átveszik a kormányzást. 

Sok türelemre van szükség, sok tudásra, párbeszédre és nem kevés rugalmasságra és fantáziára. Ebben a pillanatban minden lehetőség az államelnök asztalán van, beleértve azt is, hogy annak a koalíciónak adjon először mandátumot, - amennyiben ők ezt fogják kérni, és felmutatják a többséget a tárgyalásokon - amely megbuktatta a kormányt. De arra is van lehetőség, hogy második nekifutásra ismét Florin Cîțut bízza meg. A kérdés csupán az, hogy ki lesz képes olyan kormányprogrammal, egy olyan kormánylistával a parlament elé állni, amely megkapja a többséget. 

Tegnap az államfő a Mentsétek meg Romániát (USR) miniszterelnök-jelöltjét bízta meg kormányalakítással. Ők azt mondták, hogy a jelenlegi kormánykoalíciót szeretnék visszaállítani, azonban a másik két politikai szervezet nehezen tudja ezt elképzelni, miután egy hete az USR megbuktatta a kormányt.  Tíz napja van Dacian Ciolos-nak a miniszterek listáját összeállítani és agy kormányprogramot kidolgozni, és a Parlament áldását kérni erre. Politikai elemző szerint ez nem fog neki sikerülni, így elhúzódik a politikai instabilitás. 

2021.10.13. Hegedüs Csilla