Kormányalakítási kísérletek világjárvány idején

Múlt héten írtam arról, hogy kilenc hónapnyi kormányzás után, október 5-én Romániában megbukott a Florin Cîțu által vezetett kormány. Az államfő a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) miniszterelnök-jelöltjét, Dacian Cioloșt bízta meg kormányalakítással. AZ USR a régi koalíciót szerette volna helyreállítani, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotott. 

A volt koalíción belüli tárgyalásokat követően világos volt, hogy a másik két politikai szervezet nem tud bizalmat szavazni Dacian Cioloșnak, mindazok után, hogy az USR, összefogva a Szociáldemokrata párttal (PSD) és a szélsőségesen nacionalista AUR-ral megbuktatta a kormányt. Így három opciója maradt az USR-s miniszterelnök-jelöltnek: 1. visszaadja a megbízatást az államelnöknek; 2. a kormánybuktatáshoz összehozott PSD-USR-AUR szövetséggel alakít kormányt; 3. egyszínű USR kormányhoz kéri a parlament támogatását.

Cioloș a harmadik opciót választotta, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) október 18-án beterjesztette a parlamentbe a kormányprogramot és a miniszterjelöltek névsorát. 

A kabinet tagjainak meghallgatása az együttes szakbizottságokban zajlott, amelyek konzultatív jellegű véleményezést adtak ki minden egyes miniszterre vonatkozóan. Sötét napja lehetett az USR-nek kedden, október 19-én a meghallgatásokat követően, hiszen a miniszterek futószalagon kaptak negatív véleményezéseket, egyetlen miniszter-jelöltet támogatott a szakbizottság, Cătălin Drulăt, akit Dacian Cioloș a szállításügyi tárca vezetésére javasolt, de azt is csak procedurális hiba folytán.

A parlament két háza összevont szakbizottságai által adott minősítések csak vélemény jellegűek, nincs következményük, attól még a jelöltek szerepelhetnek a kormány tagjainak végleges listáján.  

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke által javasolt kabinetről szerda délelőtt szavazott a képviselőház és a szenátus, és a képviselők és szenátorok több mint felének, azaz 234 törvényhozó voksára lett volna szükség ahhoz, hogy beiktathassák a Cioloș-féle USR-kormányt.

Az RMDSZ törvényhozói jelen voltak a Cioloş-kormány beiktatásának szentelt szerdai parlamenti ülésen, de nem szavaztak. Ugyanezt nyilatkozták a PNL vezetői is, jelen lesznek, de nem szavaznak a beiktatásról. A Cioloș-kormányt a Szociáldemokrata Párt törvényhozói és a Románok Egyesüléséért Szövetség törvényhozói sem támogatták. Az RMDSZ és a Nemzet Liberális párt kijelentette, hogy az USR-nek nem sikerült többséget állítania a javasolt kormánya mögé, egyedül maradtak a parlamentben, de várják őket a megbeszélésekre, egyeztetésekre a régi kormánykoalíció visszaállítására, amely a Nemzeti Liberális Párt köré és annak vezetésével szerveződne. Mivel kollégák voltak a Citu kormányban, ezért nem fogják őket leszavazni, (mint az USR tette a megbuktatáskor) de nem is tudják a szavazatukkal támogatni az USR kormányát.  

A Cioloș-kormány elutasítása után az államfő újabb konzultációra kell hívja a politikai pártokat, majd újabb miniszterelnök-jelöltet kell nevesítsen. Ugyanakkor, az alkotmány kimondja, hogy ha 60 napon belül két miniszterelnök-jelöltnek sem sikerül kormányt alakítania az elnök feloszlathatja a parlamentet. 

Mindeközben Romániában tombol a koronavírus-járvány negyedik hulláma, sok száz ember hal meg naponta, az egészségügyi rendszer nem bírja a megterhelést. Romániában a második legalacsonyabb az átoltottság az EU tagállamai közül, ennek köszönhető az, hogy a negyedik hullám ilyen végzetes hatással van az országra. Emellett, amint azt az EU számos más tagállamában tapasztaljuk, az energiaárak az égig emelkednek. A PNL-RMDSZ kormány már hozott egy sürgősségi kormányrendeletet az árak szabályozására, de ezt újabb sürgősségi kormányrendeletnek kell követnie, amit a jelenlegi, átmeneti kormány nem tud meghozni. A fentiek miatt életfontosságú egy stabil parlamenti többséggel rendelkező kormány sürgős létrejötte, hisz az emberek nem a politikai válságra, hanem a fent felsorolt problémák megoldására várnak azonnal válaszokat. A PNL-RMDSZ  átmeneti kormány éppen ezért nehezményezte az USR kilépését a koalícióból, mert ebben az időszakban nem a saját pártod politikai prioritásai kellene legyenek a legfontosabbak, hanem az emberi élet védelme és a növekvő energiaárak problémájának megoldása.

2021.10.20. Hegedüs Csilla