Vasárnap kezdődik a COP26 klímakonferencia

Az ENSZ október 31. és november 12. között Glasgowban rendezi meg a 26. klímakonferenciát. Az ENSZ célkitűzése, hogy biztosítva legyen a fejlődő országok részvétele a koronavírus-járvány által okozott nehézségek ellenére is.

Idén júniusban az Európai Parlament elfogadta az európai klímatörvényt, mely a 2050-re elérendő európai klímasemlegességre vonatkozó politikai ígéreteket kötelező feladatként határozza meg az Európai Unió (EU) tagállamai számára. Júliusban az Európai Bizottság bemutatta az „Irány az 55 százalék!” elnevezésű intézkedéscsomagját, amelynek célja, hogy az EU klíma-, energia-, földhasználat-, közlekedés- és adóügyi szakpolitikáit alkalmassá tegye a nettó üvegházhatású gázkibocsátás 2030-ra kitűzött, az 1990-es szinthez képest legalább 55%-os csökkentésére. A klímaváltozás elleni harc felgyorsítása érdekében a jelenlegi elképzelés szerint a tízéves ütemterv öt év alatt, vagyis 2025-ig kell, hogy teljesüljön.

Egy, a BBC által leközölt kiszivárgott dokumentum szerint néhány ország megpróbálja megváltoztatni egy éghajlatváltozás elleni küzdelemről szóló tudományos jelentés bizonyos állításait. A dokumentumok szerint Szaúd-Arábia, Japán és Ausztrália is azon országok közé tartozik, amelyek nyomást gyakorolnak az ENSZ-re, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való gyors átállás szükségességét. Egyes további gazdag országok pedig megkérdőjelezik, hogy többet fizessenek a szegényebb államok zöldebb technológiákra történő áttéréséért.

Brazília és Argentína, a világ két legnagyobb marhahústermék- és állati takarmánytermelője, határozottan vitatják a jelentéstervezetben szereplő állításokat, miszerint csökkenteni kell a húsfogyasztást az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A jelentéstervezet kimondja, hogy "a növényi étrend akár 50%-kal is csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását az átlagos kibocsátásintenzív nyugati étrendhez képest". Brazília ezt nem helyesli, Argentína pedig azt kérte, hogy távolítsák el a jelentésből a vörös húsra kivetett adókra és a nemzetközi „húsmentes hétfő” kampányra való hivatkozásokat, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy heti egy napra hagyjanak fel a húsfogyasztással.

A kiszivárgott dokumentum fényében, és a koronavírus-járvány árnyékában kérdéses, hogy mennyire lesz eredményes a hét végén kezdődő, és 25.000 embert váró glasgowi klímakonferencia.

2021.10.26. Schmidt Laura

Kép: https://www.ukgbc.org/news/industry-joins-forces-to-launch-built-environment-virtual-pavilion-for-cop26/