Folytatódik a politikai hercehurca Romániában

Most már lassan egy hónapja kormányválság van Romániában. Múlt hetekben írtam arról, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott kormány megbukott. Az államelnök által nevesített USR-s miniszterelnöknek, Dacian Cioloșnak nem sikerült megszereznie a parlament támogatását, így minden kezdődött elölről. A politikai pártok újra tárgyaltak az államfővel, aki ezúttal a Nemzeti Liberális Párt tagját, Nicolae Ciucă-t bízta meg a kormányalakítással. 

Ez egy szokatlan javaslat, ugyanis egy demokráciában példátlan, hogy tartalékos katona vezessen egy kormányt. De a politikai pártok tárgyalóasztalhoz ültek, ugyanis fontos, hogy az országnak egy teljes jogú kormánya legyen, amely az embereknek megoldásokat tud nyújtani ebben a válságos időszakban. 

A PNL víziója az volt, hogy az RMDSZ-szel együtt kisebbségi kormányt alakítsanak, a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával. Az RMDSZ elfogadta a PNL felkérését, és tárgyalóasztalhoz ült a PNL-vel. A hétvégén kiegészítették, aktualizálták a tavaly decemberben elkészült kormányprogramot, az egészségügyre, az energiaárakra, az inflációra és az országos helyreállítási tervre helyezve a hangsúlyt. Az RMDSZ-nek sikerült belefoglalnia a kormányprogramba többek között azokat a javaslatokat, amelyek ösztönzik a gyermekvállalást. A legfőbbek ezek közül: az új kormány részesítse adókedvezményben és adóleírásban a többgyermekes családokat a gyermekek számának függvényében; nyújtson állami hiteltámogatást a lakásvásárlásra a fiatal családoknak a gyermekek számának függvényében; nyújtson támogatást a legalább három gyermeket nevelő családoknak az autóvásárlásban; biztosítson lehetőséget a nagyszülőknek és a felnőtt, munkanélküli testvéreknek, hogy gyesre menjenek, ha a szülő visszatér dolgozni; terjessze ki országos szintre az afterschool programot; támogassa az önkormányzatokat abban, hogy adókedvezményeket, esetenként adómentességet nyújthassanak a családosoknak.

A PSD azonban kemény kritériumokhoz kötötte a támogatást: Marcel Ciolacu elnök kérte a miniszterelnök-jelölttől, hogy foglalják bele a kormányprogramba a PSD által javasolt tíz sürgős egészségügyi, gazdasági és a szociális intézkedést Ugyanakkor azt is mondták, hogy legfeljebb február 1-jéig hajlandóak ezt a kormányt támogatni. Ugyanakkor szerették volna ellenőrizni és jóváhagyni a parlamenti szavazás előtt a miniszterek listáját is. A liberálisok és a PSD közötti tárgyalások kudarcot vallottak. 

Ezt követően Nicolae Ciucă kijelölt államfő az USR-vel folytatott tárgyalásokat. Dacian Cioloș pártelnök nem tartja kizártnak, hogy alakulata szerepet vállaljon egy Ciucă vezette koalíciós kormányban, ehhez azonban arra van szükség, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és együtt dolgozzák ki a lehetséges megoldásokat. Egy kisebbségi kormányt ők nem fognak megszavazni. 

Mindeközben Florin Cîțu, a PNL elnöke, ideiglenes miniszterelnök pedig nagyon kategorikusan kijelentette, hogy ő nem akar a Ciucă-kormány tagja lenni, ellenszegült ugyanakkor a régi koalíció helyreállításának is. 

Igazából mindenki kormányozni akar, valójában azonban senki. Mindenki a maga egóját helyezi előtérbe, és elfelejti a legfontosabb tényezőt, pont azt, amiért őt megbízták ezzel a feladattal: hogy a közösséget szolgálja. Azonban ezen a politikai hercehurcán minél hamarabb túl kell esnünk, Ciucă kormányalakítási megbízása is lejár hamarosan, muszáj megalakítani a kormányt, hiszen munka van. A koronavírus negyedik hulláma nem csillapodik, az energiaárak az égben, a jövő évi költségvetést ki kell dolgozni és az országos helyreállítási tervet el kell kezdeni életbe léptetni. Nem késlekedhetünk!  

2021.10.29. Hegedüs Csilla