Ma még az ellenségünk, holnap már a szövetségesünk – nincs még vége a politikai válságnak Romániában

A romániai politikai élet állandó meglepetésekkel szolgál.

Egy hete még arról írtunk, hogy már a második kinevezett miniszterelnök próbálja megszerezni a kormánya számára a parlamenti többség támogatását, ennek értelmében tárgyalt a politikai pártokkal. Rengeteg huzavona után, szombaton végül Nicolae Ciucă miniszterelnök-jelölt bizalmat kért a parlamenttől az általa javasolt kormány számára, azaz egy Nemzeti Liberális Párt és Romániai Magyar Demokrata Szövetség által alkotott kisebbségi kormány számára.  Mindezt anélkül, hogy sikerült volna megegyeznie a korábbi kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) vagy a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párttal (PSD) az általa javasolt kisebbségi kormány parlamenti támogatásáról.

Ebben a felállásban a tárcákat a két párt között osztották el, az RMDSZ-nek a jelenlegi három mellett sikerült egy új tárcát is megkapnia, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumát. A javaslatról szerdán kellett volna szavaznia a parlamentnek, a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatását kedden tartották volna. Azonban a matematikai valóság elég egyértelműen mutatta azt, hogy ennek a kormánynak, így, nincs esélye. 

Az alkotmány szerint  ha ez a kormányalakítási akció is megbukott volna, akkor az államfő előrehozott választásokat írhatott volna ki. 

Miért írom, hogy volna? Mert hétfő este a Nemzeti Liberális Párt végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök visszaadja kormányalakítási megbízását. A PNL elnöke, Florin Cîţu közölte, a végrehajtó bizottság azt javasolja a kedden ülésező országos politikai bürónak, hogy növelje meg a párt kormányalakítási mozgásterét, azaz ne ragaszkodjanak többé egy kisebbségi kormány beiktatásához.

Azaz, minden kezdődik ismét elölről: tárgyalások az államfővel, miniszterelnök jelölés, koalíciók kialakítása, találgatások stb, stb... 

Találgatás 1: PNL-s források szerint Nicolae Ciucă újabb megbízatást fog kapni, ezúttal arra, hogy az USR részvételével hozzon létre működőképes koalíciót. Ebben a körben Ciucănak meg volt kötve a keze, és csak arra volt felhatalmazva, hogy kisebbségi kormánnyal menjen a parlamentbe. 

Találgatás 2: Állítólag van a párton belül egy olyan csoport is, amely Lucian Bode, jelenlegi belügyminisztert bízná meg a kormányalakítással. 

Találgatás 3: Valószínű, hogy a PNL a PSD-vel próbál meg szövetkezni. Közben a PNL-n belül is hatalmas botrányok vannak, már több mint tíz képviselő és szenátor lépett ki a frakciókból, élen a volt elnökkel, Ludovic Orbannal. Így kérdéses, hogy megvan-e még a jobboldalon a tavaly decemberi választások után kialakított parlamenti többség. 

Találgatás 4: Más források szerint, Marcel Ciolacu, a PSD elnöke feltételül szabja majd a PNL-nek, hogy ők adhassák a miniszterelnököt, és természetesen jó pár szaktárcát is kérnek. 

Tehát izgalmas hetek következnek még, és mindeközben a koronavírus negyedik hulláma nem csillapodik, a jövő évi költségvetést ki kell dolgozni és az országos helyreállítási tervet el kell kezdeni életbe léptetni. De hogy mikor és hogyan fog ez véget érni, azt senki sem tudja. 

2021.11.03. Hegedüs Csilla