Lesz végre stabil kormánya Romániának?

Szinte két hónapos huzavona, tárgyalások, miniszteri meghallgatások, sikertelen egyeztetések, új koalíciós tárgyalások után múlt csütörtökön, november 26-án megalakult Románia új kormánya, amelyet Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök vezet, és amelynek tagja a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ, a koalíciót a nemzeti kisebbségek frakciója is támogatja. A 2024-es év végi parlamenti választásokig érvényes koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget, Ciucă tehát másfél év múlva, 2023 májusában átadja helyét a PSD miniszterelnök-jelöltjének, aki jelenleg Marcel Ciolacu pártelnök.

Az RMDSZ megtartotta a minisztereit és a miniszterelnök-helyettesi tisztségét, valamint elfogadtatta a partnereivel, hogy a kormányprogramba bekerüljön minden olyan előírás, amely a 2020 decemberében beiktatott kormányprogramban is szerepelt a nemzeti közösségek jogainak védelméről, a kisebbségi törvény elfogadásáról, a magyar nyelvű oktatás, az anyanyelv-használat védelméről. Ugyancsak az RMDSZ kezdeményezte azt, hogy az új kormányban legyen egy olyan minisztérium, amely a családok támogatásával foglalkozik, ugyanakkor a kormányprogramba belefoglalták a családokat támogató terveiket is, mint például adókedvezményeket és adóleírást a többgyerekes családoknak, lakásvásárláshoz vagy lakásépítéshez szükséges támogatás a fiatal családoknak, vagy autóvásárlási támogatást. 2022 januárjától ugyanakkor emelik a szociális juttatásokat, nyugdíjakat, a minimálbért és a gyereknevelési támogatást is, mindezt úgy, hogy nem emelik az adókat, illetékeket a következő évben. Az Alkotmány revíziója is fontos célkitűzése az új kormánynak, az RMDSZ javaslata a parlamentáris köztársaság bevezetése.  

Sokan kételkednek és bírálják ezt az új koalíciót, ami nem is csoda, hiszen eléggé érthetetlen, hogy olyanok, akik éveken keresztül egymást nagyon csúnyán szapulták, azok egyszer csak mindent zárójelbe tesznek és mosolyogva próbálnak kormányt alakítani. Kompromisszum. Így jellemezhető az, ami itt történt, kompromisszum az ország érdekében.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerint nehezebb dolga lesz ennek a koalíciónak, hiszen a PSD egy nehezebb koalíciós partner, mint a kevés kormányzati tapasztalattal rendelkező USR volt, ugyanakkor a szociáldemokraták általában nem a nézeteltéréseket próbálják kiélezni, hanem a megoldásokat keresik. A PNL érdeke a sikeres kormányzás, hiszen ha ez nem sikerül, ők fognak elsőként összeomlani.

Azonban számos kérdésben komoly nézeteltérés tapasztalható a koalíción belül, a két nagy párt között érezhető a feszültség, leginkább az Országos Helyreállítási Terv körül folynak a viták. A szociáldemokrata párt megváltoztatná, jóformán újraírná az október végén hivatalosan jóváhagyott Országos helyreállítási és rezilienciaépítési tervet, ezt nemcsak a liberális párt és az RMDSZ ellenzi, hanem az Európai Bizottság is. Legutóbb Florin Cîțu volt miniszterelnök, a PNL elnöke fenyegette meg a PSD-t és azt nyilatkozta, hogy a liberális párt szerepe a kormánykoalícióban véghez vinni az általa megkezdett reformokat, például a nyugdíjreformot, és ő lesz az első, aki fel fogja vetni a PNL-ben, hogy találjunk egy új kormányképletet, amennyiben a jelenlegi koalíció útját állja a reformoknak.

Az elmúlt kilenc évben Romániában egyetlen kormány sem bírta tovább, mint egy évig. Az országnak stabilitásra van szüksége, hiszen történelmi lehetőség előtt állunk, rengeteg pénz áll az ország rendelkezésére, hogy végre fejlődési pályára állhassunk, meg kell küzdenünk az egészségügyi válsággal is, így remélem sikerül mindenkinek a büszkeségén felülkerekednie és csakis az ország javát tartania szem előtt.

2021.12.06. Hegedüs Csilla