Elhunyt David Sassoli

Mára virradóra 65 éves korában elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.

Sassoli tavaly december 26-án került kórházba immunrendszerének krónikus problémái miatt. Ezt megelőzően már tavaly szeptemberben Strasbourg-ban is kórházi kezelésre szorult súlyos tüdőgyulladással.

Sassoli 1956. május 30-án született Firenzében. A Római Egyetemen tanult politikatudományt, majd diplomája megszerzését követően különböző napilapoknál helyezkedett el. 1992-ben a nyomtatott sajtót elektronikusra cserélte és 2009-ig tartó tevékenysége során számos televízióműsor kötődik nevéhez. 2009-ben úgy döntött, hogy felhagy az újságírással, és a balközép Demokrata Párt közép-olaszországi jelöltjeként került be az Európai Parlamentbe. Ennek a törvényhozási ciklusnak a végéig, 2014-ig az olasz Demokrata Párt európai parlamenti delegációjának vezetőjeként dolgozott. Közben 2013-ban a római helyhatósági választásokon a balközép előválasztásán jelöltként indult, azonban 28 százalékos eredménye csak a második helyre volt elég, így nem ő lett a Demokrata Párt hivatalos főpolgármester-jelöltje.

A 2014-es európai parlamenti választáson pártja egyik legjobb eredményt elért jelöltjeként került be az uniós testületbe. Ekkor, 2014 nyarán az Európai Parlament alelnökévé választották. Az ezt követő - immáron harmadik - európai parlamenti ciklusa meghozta számára karrierje csúcspontját: 2019 nyarán az újonnan megalakuló testület az Európai Parlament elnökévé választotta, így vált a szintén olasz Antonio Tajani utódjává.

Beiktatási beszédében az európai demokrácia és az Európai Parlament erős politikai szerepvállalása mellett szállt síkra. Elkötelezett föderalistaként egyike első volt azon európai politikusok között, aki a közös uniós államadósság mellett állt ki. Egyik legnagyobb hatású cikkében a kultúra gazdaságban játszott szerepének erősítését hirdette meg mint egy új európai újjászületés lehetséges kezdőpontja.

Az Európai Parlament balközép frakciójának a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjának aktív tagjaként, és az Európai Parlament vezetőjeként többször szót emelt a posztszovjet térség országaiban történt emberi jogi sérelmek ellen, aminek következtében egyike lett azon nyolc európai politikusnak, akit 2021. áprilisában kitiltottak Oroszországból.

Európa közvéleményén túl felesége és két gyermeke gyászolja.

2021.01.11. Dr. Navracsics Tibor

Kép: European Parliament