Tudja, hol kaphat segítséget, ha áldozattá válik?

Az Európai Unió minden állampolgárának joga van az ingyenes áldozatsegítő szolgáltatásokhoz, azonban a gyakorlatban ezek a szolgáltatások nagyon eltérőek a különböző tagállamokban.

Évente több mint 75 millió uniós polgár válik bűncselekmény áldozatává, több millióan pedig még a múltbeli bűncselekmények okozta következmények miatt szenvednek. A koronavírus járvány okozta korlátozások miatt a hatóságok a családon belüli erőszak és az online bűnözés jelentős növekedését tapasztalták világszerte, nincs ez másként az Európai Unióban és Magyarországon sem.

A Victim Support Europe egy, az Európai Unió (EU) által finanszírozott szervezet, melynek elsődleges célja a bűncselekmények valamennyi áldozata számára biztosított jogok és szolgáltatások megerősítése Európában és a világ többi részén is. A „Nem hiszed el, de létezik” nevű kampányuk törekvése, hogy az EU-ban minden állampolgár ismerje a bűncselekmények áldozataira vonatkozó hatályos törvényeket, tisztában legyen azzal, hogy az áldozatoknak milyen jogai vannak, valamint, hogy milyen áldozatsegítő szolgáltatások léteznek és ezek hogyan érhetőek el.

Ez a 13 országot (köztük Magyarországot is) felölelő kampány az Európai Bizottság által 2020 júniusában elfogadott, az áldozatok jogairól szóló EU-stratégiára épül. A kampány összhangban van a stratégia első prioritásával - „Hatékony kommunikáció az áldozatokkal és biztonságos környezet biztosítása az áldozatok számára a bűncselekmények jelentéséhez” - az EU azon célkitűzésének elérése érdekében, hogy minél több áldozatot ösztönözzön a bűncselekmények hatóságoknál való jelentésére.

Magyarországon – a Victim Support Europe partnereként - a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület 1989 óta működik, mint áldozatsegítő szervezet. A Fehér Gyűrű elsőként alakult meg Kelet-Európában és elsődleges feladata, hogy teljesen ingyen támogatást adjon és segítséget nyújtson bűncselekmények áldozatainak lelki, jogi, illetve néhány esetben anyagi formában, valamint kiálljon az áldozatok érdekeinek védelmében. 

A kampány befejezését követően lényeges lenne, hogy készüljön egy felmérés annak sikerességéről, hiszen kiemelten fontos, hogy a bűncselekmények áldozatai tisztában legyenek a jogaikkal és a különböző szervezetek által nyújtott ingyen szolgáltatások lehetőségeivel.

2022.01.28. Schmidt Laura

Kép: https://www.facebook.com/victimsupporteurope/