Zöldül az űr?

Az űrkutatás kiemelt alternatívát jelenthet az emberi léthez szükséges erőforrások növelésében, azonban az ehhez vezető út alapvetően nem környezetbarát. Az Európai Űrügynökség (European Space Agency – ESA) éppen erre kíván rácáfolni.

Számos tanulmány és elismert kutató által megfogalmazásra került már, hogy amennyiben a világ energiafelhasználása a jelenlegi tendenciában fog növekedni, összesen körülbelül tíz Földre lesz szüksége az emberiségnek az igények kielégítéséhez. Éppen ezért más és más lehetőségeket fednek fel a szakértők, mint a körforgásos gazdaság kialakítása vagy akár a világűr erőforrásainak kiaknázása. Utóbbinál azonban az érme mindenképpen kétoldalú, ugyanis az űrszemét termelése vagy az űrhajó hajtóanyaga jelentős ökológiai lábnyomot hagy maga után. 

Az űrkutatás fenntarthatóbbá tétele végett az Európai Űrügynökség 2012-ben létrehozott Clean Space kezdeményezése az űrmissziók környezeti hatását hivatott megvizsgálni, amelyet három fő területre osztanak: az EcoDesign, amely magában foglalja a környezeti hatások kezelését és a zöld technológiák előmozdítását, a Cleansat, amelynek keretében az űrszemét minimalizálására törekednek, illetve az Active Debris Removal, amely a törmelékek eltávolítását, valamint az űrhajó lokális javítását helyezi középpontba. E projekteken belül olyan tanulmányokat és kísérleteket végeznek, mint a műholdak összeütközése, amelynek relevanciája lényegesen nagy a Föld körül keringő objektumok számából kiindulva. 2022. január 5-i adatok szerint több mint 330 millió 1 milliméternél nagyobb, többnyire nem működő tárgy mozog a Föld körül olyan gyorsan, hogy azok kisebb robbanásokat generálhatnak az ütközéskor. 

A különböző tanulmányokra alapozva tette közzé az Európai Unió az öt pilléren nyugvó Űrprogramját 2021. áprilisában, amelynek keretében - többek között - a kiépített műholdrendszer segítségével az okos városok monitorozása, az integrált mezőgazdaság precíziója, továbbá a levegőösszetétel vagy az UV-sugárzás pontosabb megállapítása is megvalósulhat. Erre építkezve fogja az Európai Bizottság 2022. februárjában életre hívni a megújult, és a francia soros elnökség egyik prioritásaként is kezelt űrstratégiát, amelynek két fő célkitűzése lesz: nagysebességű, szélessávú hálózatok megbízható és költséghatékony internetkapcsolatának biztosítása Európa-szerte, valamint az űrforgalom-irányítás hatékony és integrált megközelítése. 

Az új stratégia elemeiről, a klímaváltozás űrből látható hatásairól és a GreenDeal-ről folytatott videókonferenciát – a Nemzetközi Űrállomásról élőben bejelentkezve – Matthias Maurer, az ESA német asztronautája és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2022. január 24-én, amelyet az ún. #SpaceChat felületre érkezett kérdések megválaszolása övezett. A #CosmicKiss misszió űrhajósa a beszélgetésen hangsúlyozta a politikai cselekvés égető szükségességét a természet pusztulásának megállítása céljából, amelyhez a globális együttműködés és szabályozás is elengedhetetlen. A Bizottság új stratégiájának is ezek lesznek a mozgatórugói.

2022. 01. 31. – Tóth Bettina