103 millió eurót költ Románia tematikus útvonalak kialakítására

A kultúra jelentős turisztikai erőforrás, a kulturális turizmus pedig vezető turisztikai termék a nemzetközi utazások terén. Románia természeti és kulturális öröksége páratlan adottságokkal ruház fel bennünket, de a lehetőséggel eddig nem éltünk megfelelően. Ezen kívánunk változtatni az Országos Helyreállítási Tervből megvalósuló Hívogató Románia. Az országjáró című projekttel. A projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot, a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével. A projekt költségvetése 103 millió euró. 

Több száz műemlékből alakítjuk ki a kastélyok útját, erdélyi kúriák útját, bojárházak útját, erődtemplomok útját, fatemplomok útját, moldvai kolostorok útját, a Szent László utat, a római erődítmények útját, a várak útját, illetve így valósul meg a Duna-delta kulturális összképének helyreállítása, a hagyományos gasztronómia útja és a hagyományos építészettel rendelkező falvak útja. 

Nem elég a műemlékeket felújítani, be kell kapcsolni őket a turisztikai útvonalakba ahhoz, hogy minél több munkahely jöjjön létre. A 12 útvonal 370 turisztikai látványosságot foglal magába, ebből 225 épületet fel is újítanak. Minden turisztikai útvonalnak lesz egy népszerűsítő stratégiája, online és fizikailag is elérhető népszerűsítő anyagokkal, amelyek majd utazási irodákban, repülőtereken is elérhetőek lesznek. Különböző intézmények, önkormányzatok, műemléktulajdonosok tehetnek javaslatokat műemlékekre, amelyet egy minisztériumközi konzultáció során építenek be a 12 turisztikai-kulturális útvonalba. Az ország kulturális-turisztikai örökségét népszerűsítő útvonalak kiépítésére március 6-ig várják a javaslatokat.

Azon túl, hogy a végeredmény csodálatos lesz, piacot teremtünk a helyi termékeknek, hasznosítjuk az épített és kulturális örökségünket, elérhetővé tesszük ezeket a nagyközönség számára, hogy turistákat vonzunk az országba, ez pedig a helyi közösségeknek, de az országnak is nagyobb bevételt jelent.

Az útvonalak végleges formájáról egy bizottság fog dönteni, ugyanakkor egy minisztériumközi konzultációt is szerveznek az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium és a Kulturális Minisztérium között, de a Nemzeti Örökség Intézet, Román Községek Szövetsége, Építészrend, Romániai Szállodák és Éttermek Munkaadói Szervezetének szakértői is véleményt formálnak majd. 

A COVID-19 világjárvány komoly hatással volt a globális gazdaságra, a turizmus és a kulturális szektor pedig a leginkább érintett ágazatok közé tartozik. Ez a program segít majd a talpra állásban is. A projektnek köszönhetően a helyi lakosság plusz jövedelemhez juthat, különösen fontos ez a hátrányos helyzetű térségekben. A turisztikai infrastruktúra minőségének javításával Románia turisztikai desztinációi végre megfelelnek majd korunk elvárásainak, ugyanakkor a térségfejlesztés és a fenntartható turizmusfejlesztés is hangsúlyos prioritás. 

A rendelkezésünkre álló alapokból 5 kastélyt, 5 kúriát, 10 fatemplomot, 5 bojárházat, 5 kolostort, 5 Szent Lászlóhoz köthető helyszínt, 5 római erődítményt, 5 várat, 150 népi építészeti értéket (hagyományos falusi házat) és 30 Duna-deltai helyszínt restaurálunk.

A tematikus utak körében nagyon népszerűek a kulturális útvonalak, mint az értékek és az örökség bemutatásának komplex eszközei. Ráadásul ezek a tematikus utak egyszerre szolgálják az ismeretszerzést és a szórakozást. Mindez különösen előnyös a kevésbé fejlett, de kulturális örökség szempontjából gazdag térségek számára. 

A népszerűsítés, restaurálás és konzerválás mellett, kiállítótermek létrehozása, a desztináció körüli minimális infrastrukturális fejlesztések is támogatást kapnak, emellett a turizmus és kultúra komponens is tartalmaz képzési tevékenységeket, például a turistaútvonalak kialakításához kapcsolódó szakképzést és kulturális oktatást, a múzeumok kialakításához kapcsolódó szakképzést, múzeumpedagógia képzést, illetve desztinációmenedzsmenttel foglalkozó szervezetek alkalmazottainak képzésére is lehet pályázni. 

A turizmusról és kultúráról szóló C11-es komponens három fő pillére támaszkodik: Turisztikai Desztinációs Menedzsmentek (TDM), azaz a felülről ösztönzött, de alulról szerveződő, professzionális turizmusirányítási rendszerek működtetése; országos kerékpárhálózat létrehozása, beleértve az Eurovelo és a Via Transilvanica hálózatokat; kulturális desztinációk intézményes népszerűsítése.

A Hívogató Románia. Az országjáró című projekt új megközelítést jelent majd Romániában a kulturális örökség megőrzésében is, főleg, hogy számos olyan elem került be a programba, amely kifejezetten az erdélyi, illetve a romániai magyar szellemi, kulturális és épített örökség védelmét és népszerűsítését szolgálják, mi több, finanszírozzák. Hiánypótló kezdeményezés, amely bízunk benne, hogy beváltja majd a hozzáfűzött reményeket!  

2022.02.24. Hegedüs Csilla