Összefogás a kárpátaljaiak megsegítésére

Dolgozunk, tervezünk, élünk a hétköznapokban megszokott ritmusunk és napirendünk szerint, és normális körülmények között nem gondolunk a háborúra. Így volt ez eddig, és reméljük, hogy hamarosan újra így lesz! De most más a helyzet, a szomszédunkban dúló háború a mindennapjaink részévé vált. Bármennyire is választanak el minket kilométerek és a határ, érezzük, tapasztaljuk, hogy ez most túl közel van. De nem csak ezért kell szolidárisak legyünk azokkal, akik most szenvednek és kilátástalan lett az életük, hanem azért, mert a háború minden körülmények között elítélendő! 

Erdélyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is mélységesen elítéli és elfogadhatatlannak tartja az orosz inváziót Ukrajna ellen. Szolidárisak Ukrajnával és az összes ott élő nemzetiséggel, és különösen aggódik a kárpátaljai magyarokért és az Ukrajna területén élő más, kisebbségi nemzeti közösségekért.  

Romániának fel kell készülnie a háborús menekültek fogadására, a segítségnyújtás pedig már elkezdődött, hiszen az ukrán-román határt is naponta ezrével lépik át a háború elől menekülő ukrán állampolgárok. Tudniuk kell, hogy ebben a nehéz időszakban számíthatnak ránk! 

Erről biztosította vasárnap Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét is. Kelemen Hunor a legmélyebb szolidaritását fejezte ki a magyar közösséggel és az Ukrajnában élőkkel, akiknek egyik napról a másikra háborús körülmények között, bizonytalanságban kell élniük. Fontos, hogy a tőlünk telhető minden segítséget megadjunk a háború elől menekülőknek. A határmenti önkormányzatok, mint például a Szatmár és Máramaros megyei önkormányzatok, már a háború kirobbanásakor elkezdték a humanitárius munkát, civil szervezetekkel közösen gyűjtéseket szerveztek és gyűjtésekbe kapcsolódtak be. Alapvető élelmiszereket, tisztálkodó szereket, palackozott vizet, gyermekeknek édességet, pelenkákat, hálózsákokat, takarókat, kemping ágyakat, lámpákat, világító eszközöket gyűjtenek és juttatnak el a rászorulóknak. A Máltai Szeretetszolgálat rendszerével a szatmári adományok a magyarországi Beregsurány átkelőn keresztül teljes biztonságban jutnak el a kárpátaljai családokhoz. Ehhez a gyűjtéshez csatlakozott az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete és az RMDSZ Brassó megyei szervezete is, sőt ma már szinte minden erdélyi megyében zajlik valamiféle akció az ukrajnai menekültek, a kárpátaljai családok megsegítésére. 

Vasárnap átment a határon az első segély, amelyet a máramarosszigeti magyar közösség és az RMDSZ Nőszervezet tagjai gyűjtöttek a hétvégén. Nagybányáról hétfőn indult az első szállítmány. Az adományok a határmenti településekre jutnak, az ottani lakosságnak, valamint az odaérkező menekülteknek osztják szét. Ahol csak lehetőség van rá, megpróbálnak szállást is biztosítani a menekülteknek, mint például a máramarosszigeti Hollósy Magyar Házban, ahová az ukrajnai anyákat és gyermekeiket fogadják be. 

Több Kolozs megyei önkormányzat is csatlakozik az ukrajnai menekültek fogadásába, helyenként kultúrotthonokba, iskoláknál vagy magánszemélyeknél alakítanak ki szálláshelyet a rászorulóknak. Az önkormányzatok már elkezdték az előkészületeket a szálláshelyek kialakítására. A Tordaszentlászlón található régi kultúrotthonba 40 személyt tudnak majd fogadni, jelenleg matracok és ágyneműk beszerzésével foglalkoznak.

Zsúk községben három művelődési házba alakítanak ki alvóhelyet: Nemeszsúkon és Kötelenden 20-20 személy, Felsőzsúkon 10 személy elszállásolását vállalta a polgármesteri hivatal. Bálványosváralján a kultúrotthonban lévő három vendégszobát bocsátják a menekültek rendelkezésére, amelyek összesen 10 személy befogadására alkalmasak. Várfalva önkormányzata is 20 személyt tud fogadni a kultúrotthonba. A tordaszentmihályi vezetőség az önkormányzat tulajdonába lévő hétvégiházat ajánlotta fel az ukrajnai menekültek elszállásolására, amelynek befogadóképessége 30 fő. Désen 100 személynek biztosítanak majd menedéket.

A román kormány hétfői tájékoztatása szerint több mint 33 ezer ukrán állampolgár van jelenleg Romániában, ezek közül 373-an menedékkérelmet nyújtottak be. Összehangolt segítségnyújtásra van szükség ezután is! Ezért a folyamatosan változó helyzethez igazítjuk a közös munkát szervezeteink között figyelve azokra, akik át tudják lépni a határt és azokra is, akik nem tudják elhagyni Ukrajna területét. 

2022.03.02. Hegedüs Csilla