Kezdődik a romániai népszámlálás újdonságnak számító önkitöltős szakasza

Idén először online is ki lehet tölteni a romániai népszámlálás kérdőíveit, ez bármilyen okostelefonról, táblagépről, laptopról vagy számítógépről elvégezhető. A kérdőív román nyelven, a nemzeti kisebbségek nyelvén és angolul is elérhető. Az úgynevezett önkitöltéses szakasz március 14. és május 15. között zajlik. 

A népszámláláson való részvétel kötelező, ahogy eddig is. A magyar közösség célja, hogy létszámát hatékonyan és korrektül felmérhessék. Ebben hatalmas előrelépés az, hogy most először önállóan, online is kitölthetjük a kérdőívet. Az önkitöltéshez azonban elengedhetetlen az internetes jártasság. Az önkitöltés két módon lesz lehetséges: egyénileg, saját eszközön, előzetes online regisztráció után egy internetes felületre belépve vagy úgy, hogy elmegyünk a települési összeírópontra, ahol táblagépeken lehet kitölteni a kérdőívet. Ezeken az összeírópontokon jelen lesz egy számlálóbiztos is, aki segít, ha elakadunk.

Az elmúlt hónapok felméréseiből kiderült, hogy 100 személy közül csupán 15 rendelkezik mindazokkal az ismeretekkel és digitális kompetenciákkal, amelyekkel a népszámlálási kérdőív gond nélkül kitölthető. Éppen ezért az RMDSZ önkéntes segítőket, „népszámosokat” keres: olyan lelkes, közösségünk iránt elkötelezett személyeket, akik segíteni tudnak szüleiknek, idősebb rokonaiknak, közelebbi és távolabbi ismerőseiknek, azoknak, akik támogatást kérnek az online kérdőív kitöltésében. Az önkéntesek összeíró pontokon nyújtanak segítséget a kérdőívvel kapcsolatos kérdésekre. Azokon a településeken, ahol nem magyar a vezetőség, és nagy valószínűséggel nem lesz magyar számlálóbiztos sem, oda megfigyelők jelentkezését várják.

A hivatalos összeírópontok maximális kihasználása érdekében, idén arra kérik az országos, és nemzetközi civil szervezeteket, illetve a központi helyi sajtót, hogy küldjön hiteles, elismert megfigyelőket a helyi népszámlálási bizottságokba. Ezek a megfigyelők jelen lehetnek majd a hivatalos települési összeírópontokon, a megadott időpontokban pedig oda tudják irányítani a helyi magyar lakosságot.

Internetes önkitöltés esetében először regisztrálni kell majd. A regisztrációt a családból egy személy tölti ki minden háztartástagra, azaz egy regisztráció lesz háztartásonként. Fel kell vezetni a lakcímet, a háztartásban élő összes személy nevét és személyi számát, illetve meg kell adni egy vagy több e-mail címet: erre az elektronikus címre, címekre fog érkezni a kérdőív internetes linkje, elérhetősége. Az e-mailen kapott elérhetőséget megnyitva lehet elkezdeni a kérdőív kitöltését. Oda kell figyelni arra, hogy első lépésben a háztartásunk, családunk minden tagját regisztráljuk! Ha valaki kimarad, nagy az esélye, hogy őt a későbbiekben nem fogja keresni a számlálóbiztos sem, mert azt látják, hogy az adott címről már érkezett be válasz. Ha elkezdtük a kitöltést, akár több szakaszban is, de mindenáron fejezzük is be! Ha csak félig töltjük ki, nagy az esélye, hogy adataink így is maradnak, már nem fog számlálóbiztos megkeresni. Nagy eséllyel pont az etnikumra, anyanyelvre, vallásra vonatkozó adataink fognak hiányozni. Ha nem sikerül befejezni, kérjünk segítséget! Sikeres kitöltés esetén visszaigazoló e-mailt kapunk a rendszertől.

Most először a kérdőív magyar nyelven is elérhető lesz. Mind az online önkitöltés honlapján, mind a települési összeírópontokon található táblagépen lehetőség lesz magyar nyelven megválaszolni a kérdőívet. A 20% feletti magyar aránnyal rendelkező települések összeírópontján kell legyen legalább egy olyan számlálóbiztos, aki beszél magyarul.

Az önkitöltéses szakaszt követően május 16-tól július 17-ig tart a hagyományos, személyes lekérdezési időszak, amikor népszámlálási biztosok keresik fel lakásukban azokat, akik az önkitöltéses szakaszban nem válaszoltak. A 20% feletti magyar aránnyal rendelkező településeken lesz magyar nyelvű, nyomtatott mintakérdőív arra az esetre, ha a számlálóbiztos nem tud magyarul. A magyar kérdőív segíti a megbízható adatgyűjtést, csökkenti a félreértéseket, illetve csökkenti annak kényszerét, hogy valaki a számlálóbiztos jelenlétében esetleg más nemzetiséget, etnikumot diktáljon be. Fontos, hogy a választott kitöltési nyelv teljesen független a kérdőívben megadott anyanyelvi és az etnikai választól. 

A népszámlálást több szinten, több intézmény szervezi. A népszámlálás szervezését és lebonyolítását műszaki-metodológiai szempontból az Országos Statisztikai Intézet végzi: kidolgozza a kérdőívet, üzemelteti az online felületet, ellenőrzi és publikálja az eredményeket. A megyei statisztikai igazgatóságok kiválasztják és betanítják a számlálóbiztosokat, biztosítják a számlálóbiztost és a technikai felszerelést az összeírópontokon, lebonyolítják a személyes összeírást. Az önkormányzatok toborozzák és alkalmazzák a számlálóbiztosokat, biztosítják az összeírópontokat az adott településen. Országos, megyei és települési népszámlálási bizottságok felelnek a tevékenységi területükön a népszámlálás megfelelő körülmények közötti lebonyolításáért. A megyei bizottságokat a prefektus, a települési bizottságokat a polgármester vezeti. A nemkormányzati szervezetek, beleértve a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok szervezeteit, a népszámlálás teljes időtartama alatt megfigyelőket delegálhatnak a megyei, települési népszámlálási bizottságokba. Fontos, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel ott, ahol nincs magyar személy a megyei, települési bizottságokban.

A román kormány január végén véglegesítette a népszámlálás kérdőívét, amelybe a magyar nemzetiség alkategóriájaként bekerült a székely identitás is. A csángó identitás továbbra is az „egyéb nemzetiségek” választható alkategóriájaként szerepel, tehát, aki csángónak vallja magát, azt nem számolják a magyar nemzeti kisebbséghez. Az eredmények hatással lesznek az életünkre, a kormányok és az önkormányzatok döntéseire. Befolyásolják a magyarokat megillető jogokat is. Nagy a tét. Jogunk is, felelősségünk is, hogy minél többen részt vegyünk a népszámlálásban. Vállaljuk azt, akik vagyunk! 

2022.03.10. Hegedüs Csilla