Hogyan eszik a háborút?

Az orosz-ukrán háború számos afrikai és arab ország élelmiszerbiztonságát is veszélyezteti, amelynek eredménye egy újabb migrációs hullám lehet.

Ukrajna számára a gabona export biztosítja gazdasága egyik leglényegesebb elemét, amely évi szinten tízmilliárd amerikai dollár értéket is meghaladja. A világ nyolcadik legnagyobb gabonatermesztőjének háború miatt kieső exportja súlyosan érinti az azzal kereskedő országokat is. 

Amennyiben a kereskedelmi partner által az adott évben elszámolt teljes áruforgalom (export vagy import) részesedését vizsgáljuk, Ukrajna legfontosabb kereskedelmi partnere Oroszország, ezt követi Lengyelország, Olaszország, Törökország, Németország, majd nem meglepő módon Kína és India. Azt gondolnánk, hogy az országban dúló háború leginkább ezek az országokat érinti majd. 

Kétségtelen, hogy ezek is szenvedni fognak az ukrán gabona hiánya miatt, de általános gazdasági fejlettségük relatív megkönnyíti majd helyzetüket. Más körülmények vannak viszont azonban Észak-Afrika és az Arab-félsziget néhány országában, amelyek részben az ukrán gabonától függenek. Így, a Maghreb-térség több országa, mint például Algéria, Marokkó, Tunézia vagy a keletebbre fekvő Egyiptom, Etiópia, Szomália, valamint Jemen is fontos partnerei Ukrajnának. Ennek a térségnek Oroszország biztosítja a fennmaradó gabonaimportjának másik részét. Idén Oroszországtól sem várhatjuk, hogy idén a korábban megszokott mennyiséget szállítani fogja.

Míg a gazdaságilag fejlettebb uniós tagállamok számára a gabona árának növekedése vagy az elérhető mennyiség csökkenése nem okoz drasztikus változást, ez drámaian érinti a délebbre fekvő országokat. A népesség robbanásszerű növekedése, a klímaváltozás és a mezőgazdaság – ezen belül is a gabona termesztés – korlátolt lehetőségei eddig is súlyos kihívások elé állították ezeket az államokat. Ebben a térségben az élelmiszer hiánya évek, sőt évtizedek óta fennálló probléma, amely számos társadalmi konfliktust okozott már és tömeges elvándorláshoz is vezetett. 

Az orosz-ukrán háború miatt megdráguló és nehezebben elérhető gabona komoly hatással lesz a térség élelmiszerbiztonságára. Az élelmiszer fokozott hiánya miatt számíthatunk arra, hogy a térség instabilitása még inkább növekedik, valamint, hogy hamarosan újabb milliók hagyják el országaikat. Nagy valószínűséggel a fejlettebb és jobb életkörülményeket biztosító Európai Unió felé veszik majd útjukat.  

Magyarország az ukrajnai menekültek ellátásában derekasan helyt áll, a gabonaexport tilalmának bevezetése biztosítja az ország számára szükséges élelmiszert. Ugyanakkor várható, hogy hamarosan a déli határ ismét hatalmas nyomás alá kerül, így az uniós forrásoknak és kedvezményes feltételekkel adott kölcsönöknek kiemelkedő szerepük lehet az ország biztonsága szempontjából. 

2022.03.25. Dr. Máthé Réka Zsuzsánna PhD