Válságkezelésben segít az Unió

A politikai és gazdasági környezet átalakulóban van a két éve tartó járvány és a szomszédunkban zajló háború miatt. Ma azt látjuk, hogy a kis- és középvállalkozások, a nagy befektetők, a fuvarozók és az állami beruházások mind-mind ki vannak téve az euróövezetben zajló változások okozta gazdasági válságnak. Egy ilyen időszakban csak az erős államok képesek megvédeni a társadalom érdekét, az erős államoknak pedig gyorsan kell közbelépni és mentőövet dobni ott, ahol erre szükség van.

2022. február 24-én Oroszország katonai agressziót indított Ukrajnával szemben. Ez  zavart okozott számos Ukrajnából származó  termék, így a gabonafélék és a növényi olajok uniós importjára, de az Ukrajnába irányuló uniós exportra is.

Az energiapiacon  a villamos energia és a földgáz árának megemelkedése eddig nem látott gondokat okozott.  Az energiaárak növekedése nehéz gazdasági helyzetbe hozza az EU vállalkozóit, és nyilván negatív hatással van az állampolgárok mindennapi életére.

Emellett az ukrán állampolgárok, életüket féltve, nagy számban hagyták el a lakóhelyüket, menedéket keresve a szomszédos országokban, vagy az országon belül, a biztonságosabb területeken.  Állandóan érkeznek menekültek az EU-ba, ami jelentős humanitárius és gazdasági következményekkel jár.

Azonban a geopolitikai válság leginkább  a mezőgazdasági, az élelmiszer-feldolgozó, a halászati és az akvakultúra-ágazatot sújtja, hisz jelentésen megemelkedett a műtrágya ára, lehetetlenné válik a kukorica és búza importja Ukrajnából és Oroszországból, Az energia, a műtrágya, a gabona és a növényi olajok költségnövekedésének együttes hatása leginkább az állattenyésztést sújtja. Ugyanakkor jelentős mennyiségű napraforgóolajat importáltunk Ukrajnából, ennek kiesése a  termékek árának emelkedésével jár, ami komoly  hatással van az élelmiszer-feldolgozó ágazatra.

Ugyanakkor az unió tagországai nem tudnak exportálni Ukrajnába, Oroszországba de Belaruszba sem.

Az EU-t tehát negatív társadalmi és gazdasági hatások érték és érik, emiatt nagyon fontos volt egy gazdasági válaszlépés megszületése, amelyet a bizottság az Állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes válságkezelési keret a gazdaságnak Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követő támogatása céljából (2022/C 131 I/01) közleményben ismertetett.

Az állami támogatás, korlátozott időtartamra (az ideiglenes pénzügyi keret 2022 december 31-ig tart) azoknak a cégeknek folyósítható, akikre közvetlenül vagy közvetve hatással van az orosz katonai agresszió, az EU vagy nemzetközi partnerei által bevezetett szankciók, vagy az Oroszország által hozott gazdasági ellenintézkedések. 

Miben tudják a tagállamok konkrétan segíteni a válság által érintett vállalkozásokat?

Az ideiglenes válságkezelési keretben 4 különböző támogatási formát találunk:

  1. Korlátozott összegű támogatások, amelyek vállakozásoknak nyújthatók,  maximum 400.000 euró értékben.

Különleges feltételek vonatkoznak az elsődleges mezőgazdasági termeléssel foglalkozó, és a halászati és akvakultúra-ágazatban működő  vállalkozásoknak nyújtott támogatásokra. Ebben az esetben a  támogatás teljes összege vállalkozásonként maximum 35 000 euró. A támogatás nyújtható közvetlen támogatások, adókedvezmény vagy fizetési könnyítés formájában vagy egyéb formában.

  1. Garanciák formájában nyújtott likviditási támogatás
  2. Kedvezményes hitelek formájában nyújtott likviditási támogatás, amely beruházási vagy működőtőke szükségletekre nyújthatók
  3. A földgáz- és villamosenergia-árak rendkívül súlyos emelkedése miatt felmerülő többletköltségekhez nyújtott támogatás

A román kormány tegnap este fogadta el azt az intézkedéscsomagot, amely az egyre mélyülő válságra biztosít gyors, azonnali megoldásokat. A javaslatok kiegyensúlyozottak, és azonnali, valamint közép és hosszú távú intézkedéseket egyaránt tartalmaznak. „Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy Románia mielőbb megszüntesse a függőségét energetikai és az élelmiszerellátás szempontjából, mi a Szövetségben pedig külön is támogatjuk azt, hogy az állami beruházásokat megmentsük.

Amikor nagyok a kihívások, politikai stabilitásra van szükség. A kormánykoalíció képes ezt megteremteni, felelősségteljesen áll a kihívások előtt. Optimista vagyok a mai és az elmúlt időszak egyeztetései után. Bízom abban, hogy vissza tudjuk adni és megerősítjük a reményt a társadalomban!” nyilatkozta Kelemen Hunor miniszterelnökhelyettes. A támogatás az EU által megszabott intézkedéscsomagot lépteti életbe a román gazdaság válság sújtotta ágazataiban, így a termelésben, a mezőgazdaságban, de támogatást nyújt a hátrányos helyzetben lévők számára is.

2022.04.13. Hegedüs Csilla